Irán hadserege berendezkedik Szíriában?

Irán hadügyminisztere egyezményt írt alá az együttműködésről Damaszkuszban. Amir Hatamit fogadta Basar Aszad szír köztársasági elnök is. Az egyezményről semmit sem közöltek, de Izraelben biztosra veszik, hogy abban az áll: az iráni erők berendezkednek Szíriában annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök mindent megtett azért, hogy megakadályozza azt.

Az izraeli miniszterelnök kérésére John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója még a múlt héten is felszólította Iránt, hogy vonja ki a csapatait Szíriából. Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrég felkereste Putyin elnököt Moszkvában, hogy rábeszélje: gyakoroljon  nyomást két szövetségesére, Iránra és Szíriára. Putyin őszintén megmondta: ha erre kérné két szövetségesét, akkor sem teljesítené egyik sem a kérést. Aszad elnöknek ugyanis szüksége van Irán katonai támogatására. Ennek segítségével élte túl rendszere a hétéves polgárháborút.

A Közel-Keleten továbbra is két erő néz egymással farkasszemet. Az egyik Szaúd-Arábia és szövetségesei, akiket Izrael és az Egyesült Államok is támogat. A másik Irán és Szíria szövetsége, mely Oroszország támogatására számíthat. Törökország ingadozik a két szövetség között, de vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet Irán és Oroszország katonai vezetőivel. Irán Izrael esküdt ellensége. Ezért Benjamin Netanjahu miniszterelnök mindenképp távol akarja tartani Izraeltől, hiszen a Szíriához tartozó Golán-fennsík stratégiai előnyt jelent egy esetleges támadónak. Putyin annyit tett Izrael érdekében, hogy rábeszélte az irániakat: katonáikat vonják vissza a Golán-fennsíkról.

Netanjahu miniszterelnök megelőző csapásra akarja rábeszélni Trump elnököt Iránnal szemben. Ettől az amerikai tábornokok óvják az elnököt, mert egy ilyen katonai konfliktusnak kiszámíthatatlan következményei lehetnek az egész Közel-Kelet számára. Trump felmondta az atomalkut Iránnal. Ez azt jelenti, hogy újra szankciókat alkalmaznak Iránnal szemben, vagyis gazdaságilag akarják meggyengíteni a rendszert, amely egyre befolyásosabb a térségben, mint ahogy azt a most aláírt iráni-szír katonai egyezmény is mutatja.

Fotó: az orosz, az iráni és a szíriai védelmi miniszter találkozója 2016 nyarán / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez