Lavrov: külföldi erők ne támadják Szíria határtérségéből Izraelt!

Oroszország külügyminisztere kimondatlanul Iránt szólította fel, hogy vonja ki a csapatait illetve az általa támogatott Hezbollah milíciát a határövezetből a Golán-fennsíkon. Innen ugyanis az elmúlt napokban heves rakétatámadások érték Izraelt.

Netanjahu miniszterelnök a hírek szerint telefonon kérte meg Putyin elnököt, hogy vegye rá Iránt: vonja vissza csapatait a határövezetből! Lavrov külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén nem mondta ki Irán nevét, vagyis jelenleg még nyilvánvalóan folynak a tárgyalások ebben az ügyben. Azt viszont Lavrov megemlítette, hogy cserébe viszonzást várnak Izraeltől. Netanjahu miniszterelnök már korábban elintézte: Oroszország ne szállítson légvédelmi rakétarendszert Szíriának! Izraeli harci gépek rendszeresen támadnak katonai célpontokat Szíriában, mondván, hogy azok iráni támaszpontok.

Közben Izrael offenzívát folytat Washingtonban annak érdekében, hogy az USA Jeruzsálem után ismerje el a Golán-fennsíkot is Izrael részének. Ezt az 1200 négyzetkilométeres stratégiai területet Izrael 1967-ben foglalta el, és semmiképp sem akarja visszaadni Szíriának. Miután Trump kilépett az iráni atomalkuból, új helyzet van kialakulóban a Közel-Keleten, de a szövetségi rendszerek nem változtak. Izrael Szaúd-Arábiával szövetségben az USA támogatására számíthat, míg Szíria mögött Oroszország és Irán áll. Ebben a helyzetben jelentette ki Lavrov orosz külügyminiszter, hogy Oroszország szerint sem jó az, ha külföldi erők Szíria területéről támadják Izraelt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez