Szíriai harcban esett el a nyugalmazott iráni tábornok

Ahmad Goláni önkéntesnek ment Szíriába – az ottani kormányerők oldalán harcolt, miután hazájában nyugdíjazták.

Észak-Szíriában, a szélsőségesek elleni harcban érte el a végzete az extábornokot – adta hírül az iráni média. Ahmad Goláni, aki az 1980-as években az elitalakulat, a Forradalmi Gárda egyik vezetőjeként harcolt az iraki-iráni háborúban, Aleppóban halt meg, miközben “a takfiri (hitehagyott) terroristákkal harcolt”. Az idézet a Farsz hírügynökségtől van, amely közel áll a Forradalmi Gárdához. A takfiri kifejezést Iránban a szélsőségesekre használják – emlékeztet az AFP hírügynökség.

Golámi önkéntesként ment Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon. Irán Bassár el-Aszad elnököt támogatja a szíriai polgárháborúban. Tagadja, hogy hivatásos katonákkal lenne jelen a hadszíntéren, azt állítja, hogy parancsnokai és generálisai “katonai tanácsadók”. Ugyanakkor sok iráni és afgán önkéntesből álló alakulatokat vezetnek.

Teherán nem ad ki pontos adatokat arról, hogy közülük hányan haltak meg akció közben Szíriában és Irakban, de az iráni média szerint több száz katonai tanácsadó és önkéntes vesztette életét a harcokban az utóbbi években. Köztük volt a Forradalmi Gárda egy másik tábornoka, Hosszein Hamedani is. Ő is Aleppó közeláben halt meg csaknem egy éve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez