Az ISIS megölte az iráni Forradalmi Gárda tábornokát Szíriában

A hírt maga a Forradalmi Gárda jelentette be. Hosszein Hamedani dandártábornokot az Iszlám Állam fegyveresei ölték meg Aleppo közelében, ahol tanácsot adott a kormány hadseregének.

Az eset egyes hírek szerint még szerdán, mások szrint most éjszaka történt, mindenesetre ma hozták nyilvánosságra. Irán a térségben a fő szövetségese Basar al-Aszad szíriai elnöknek, katonai és pénzügyi támogatást nyújt neki a 2011 óta húzódó polgárháborúban.

Hamedani az 1980-88-as irak-iráni háború veteránja volt, 2005-ben nevezték ki az iráni eliterők, a Forradalmi Gárda helyettes parancsnokává. Nemzetközi szankciók alanya lett 2009 után, amikor is ő vezényelte le az elnökválasztás eredménye elleni tüntetések erőszakos leverését.

A Reuters helyi informátorai szerint szeptember vége óta iráni katonák százai érkeztek Szíriába, hogy részt vegyenek a kormányerők tervezett nyugati és észak-nyugati szárazföldi offenzívájában. A mostani a legnagyobb méretű iráni csapattelepítés – írja a Reuters. Teherán többször tagadta, hogy a tanácsadókon kívül más katonái is lennének Szíriában.

Egy megfigyelő csoport szerint Aleppo közelében, ahol Hamedani elesett, az állítólag pont az ISIS ellen folytatott orosz légicsapások dacára több falut is elhódított a rivális lázadócsoportoktól az Iszlám Állam.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez