Bűnbakot talált a szaúdi királyi család

A New York Times értesülései szerint Szaúd-Arábia trónörököse a titkosszolgálat egyik tábornokát vádolja azzal, hogy túllépte hatáskörét, amikor megölette Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót Isztambulban.

Mohamed bin Szalman trónörökös állítólag csak az újságíró elfogására és hazaszállítására adott parancsot, a gyilkosságra nem! Ahmed al-Assziri tábornok vagy félreértette a parancsot, vagy pedig túllépte a hatáskörét – állítja Mohamed bin Szalman herceg. Kérdés, hogy a magas rangú titkosszolgálati vezető vállalja-e a bűnbak szerepét. Korábban nagyon közel állt Mohamed bin Szalman trónörököshöz. A jemeni háború idején kezdetben ő volt a hadsereg szóvivője. A jemeni háború a trónörökös kezdeményezése volt, Mohamed bin Szalman herceg egyben hazája hadügyminisztere is.

Kérdés, hogy a világ mennyire ad hitelt ennek a magyarázatnak. Trump elnök közölte: most már ő sem hiszi, hogy Dzsamál Hasogdzsi  életben van. Utasította Steven Mnuchin pénzügyminisztert: mondja le a gazdasági csúcstalálkozót, melyet Szaúd-Arábiában tartanak. Davos a sivatagban – ezt az elnevezést kapta a csúcstalálkozó, melyen Szaúd-Arábia fejlesztési terveit vitatják meg október végén. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap vezetői már lemondták a részvételt éppúgy, mint sok üzletember az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából.

Trump elnök viszont arra hívta fel a figyelmet: ha az amerikaiak kivonulnak Szaúd-Arábiából, akkor az oroszok és a kínaiak bevonulnak oda. Vagyis az USA kész elhinni bármilyen bűnbakmesét, mert nem kívánja feladni évtizedes stratégiai szövetségét Szaúd-Arábiával.

Fotó: Dzsidda / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez