Már folyik a hidegháború vége óta legnagyobb NATO-hadgyakorlat

Csaknem 50 ezer katona vesz részt Norvégiában a nagyszabású hadgyakorlaton, melynek célja egy esetleges orosz fenyegetés elriasztása.

Az oroszok csak az erőből értenek – nyilatkozta a Deutsche Welle közszolgálati portálnak Ben Hodges tábornok. Ő volt a NATO európai erőinek főparancsnoka. Tavaly nyugdíjba ment és azóta Németországban stratégiai kutatással és tanácsadással foglalkozik. Elmondta, hogy Trump elnök kihívta Putyint, amikor közölte: kilép abból a stratégiai nukleáris egyezményből, melyet még Reagan és Gorbacsov írt alá a hidegháború végén. Ben Hodges tábornokot zavarja, hogy az európai szövetségesek nemigen értik Trump külpolitikáját, amely olykor persze őt magát is zavarba hozza. Finoman arra utalt, hogy Trump a legutóbbi NATO-csúcsról nagy dérrel-dúrral távozott, faképnél hagyva szövetségeseit, akikkel előzőleg alaposan összeveszett.

Most mind a 27 NATO-tagállam katonái részt vesznek a nagy hadgyakorlaton Norvégiában. Sőt még svéd és finn katonák is csatlakoznak. Ez a két állam nem tagja a NATO-nak, de igen bizalmatlan Oroszországgal szemben. “Nem akarunk új hidegháborút!” – hangsúlyozta Stoltenberg NATO-főtitkár, arra utalva, hogy Trump legutóbbi bejelentését a stratégiai egyezmény felmondásáról Oroszországgal sokan úgy értelmezték: Amerika újra hadi ösvényre lép. Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter máris sietett tiltakozni a NATO-hadgyakorlat ellen, noha az viszonylag távol folyik Oroszország határaitól. Norvégiának van ugyan egy rövid közös határa Oroszországgal, de sokkal kisebb stratégiai jelentőségű, mint a szintén NATO-tagállam Észtország határa, mely egészen közel fekszik Putyin elnök szülővárosához, Szentpétervárhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez