Ő Etiópia első női elnöke

A múlt héten hagyta jóvá az etióp parlament, hogy Sahle-Work Zewde legyen a kelet-afrikai ország új államfője. De ki is az a nő, aki pusztán a megválasztásával történelmet írt Etiópiában?

 Sahle-Work Zewde veterán diplomata, egyebek mellett az ENSZ-ben szolgált. Kinevezése jelképes akkor is, ha a kelet-afrikai országban az elnöki poszt inkább ceremoniális. A valódi hatalom a kormányfő kezében van, akinek a múlt héten újraalakított húsztagú kabinetjében viszont a miniszterek fele nő.

Etiópia Afrika második legnépesebb országa. “Egy olyan patriarchális társadalomban, amilyen a miénk, egy nő kinevezése államfővé nemcsak a jövőt vetíti előre, de hétköznapi valósággá is teszi a nők részvételét a társadalmi döntések meghozatalában” – vélekedett Twitteren a kormányszóvivő.

Sahle-Work a lemondott Mulatu Teshome helyére lépett, aki 2013 óta töltötte be az államfői posztot. Miután letette hivatali esküjét, arról beszélt a parlamentben, hogy mennyire fontos a nők tisztelete és egy olyan társadalom felépítése, amelyik nem hagyja elnyomni a nőket. Azt ígérte, a béke és az ország egységének biztosításán fog dolgozni.

És ha bárki is azt hiszi, hogy már túl sokat beszélt a nőkről, akkor most közli, hogy eztán még többet fog.

Etiópia fiatal miniszterelnöke, az áprilisban megválasztott Abiy Ahmed komoly változásokat indított útjukra. Szabadon engedte a politikai foglyokat, hazahívta a száműzetésben élőket és két évtizedes ellenségeskedés után békét kötött az ország fő ellenlábasával, Eritreával. Hivatalos politikájává tette azt is, hogy az eddiginél nagyobb társadalmi szerephez juttatja a nőket.

Ma nő vezeti az ország egyik legbefolyásosabb minisztériumát, az úgynevezett békeminisztériumot is, amely a hírszerző ügynökségeket és a biztonsági erőket ellenőrzi. Muferiat Kamil korábbi házelnök kapta a tárcát, egyik legfőbb feladata az etnikai lázongások kordában tartása. Ezek azóta szaporodtak el, mióta nem vasmarokkal irányítják az országot.

A most 68 éves Sahle-Work tehát a modern Etiópia első női elnöke, jóllehet korábban már voltak női uralkodói a kelet-afrikai országnak, akik valós és nagy hatalommal bírtak. Kinevezése a feminista Setaweet mozgalom egyik alapítója, Sehin Teferra szerint azért is fontos, mert a nemek közti egyenlőség Etiópiában sehol nincs, miközben a nők elleni erőszak mindennapos. Egy vagy két nő kinevezése fontos posztokra aligha változtatna bármin, de most, hogy a fél kormány nőkből áll és az államfő is nő, megváltozhat az emberek hozzáállása a kérdéshez – véli.

Sahle-Work korábban az ENSZ főtitkárának képviselője volt az Afrikai Unióban, azelőtt pedig a világszervezet irodáját vezette Nairobiban. Diplomata karrierjét hazája nagyköveteként kezdte Szenegálban 1989-ben, aztán Dzsibutiban folytatta, mielőtt Etiópia párizsi nagykövetségét vezette volna. A francia fővárosba gyakorlatilag visszatért, hisz ott végezte a tanulmányait is.

Az alkotmány szerint Etiópia elnöke államfőként ceremoniális feladatokat lát el, ő nyitja meg a parlamenti ülésszakot, a kormányfő javaslatára ő nevezi ki a nagyköveteket és veszi át a megbízólevelet a külföldi nagykövetektől. De lehet, hogy ez változik, hisz az elnök mostantól egy komoly diplomáciai tapasztalatokkal bíró nő, aki aligha éri be a protokolláris teendőkkel – vélik megfigyelők.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez