A nő – idézetek közép-ázsiai vezetőktől

A szovjet hagyománynak megfelelően Közép-Ázsiában is nagy jelentősége van a nőnapnak. Március elején valahogyan mindig felköszöntik a nőket az ottani államelnökök. Ki vicceskedve, ki mélységes tisztelettel, ki politikusan.

„ Az ókori mitológiák című könyvet olvassa egy iskolás, majd megkérdezi az apját: „Apu, az ókori görögök miért ábrázolták mindig nőként a háborút?” Mire az apja válaszol: „Amikor megnősülsz, megtudod.””

– Nurszultán Nazarbajev (Kazahsztán)

naz

„A nő olyan, mint a hóvirág, a havon keresztül törekszik a nap felé. A nő a tavaszi fűszálhoz hasonlítható, amely áttör az aszfalton. Ez gyengédség és erő egyszerre.”

– Almazbek Atambajev (Kirgizisztán)

atambajev

„Az anya az egyetlen, aki szülésre képes, és ahogy a nagyok mondják, egyik kezével a bölcsőt, másikkal a bolygót mozgatja. Nagy és fontos szerepe az anyáknak és a nőknek a társadalom növekedése és erősítése, a boldog család létrehozása, a gyermekek tanítása és nevelése, a család tekintélyének emelése.”

– Emomali Rahmon (Tádzsikisztán)

rahmon

„Biztos vagyok abban, hogy nehéz a világban még egy olyan nőt találni, mint az üzbég, aki kitűnik szépségével, gyengédségével, odaadásával, kötelességtudatával, szorgalmával és céltudatosságával.”

– Iszlam Karimov (Üzbegisztán)

karimov

„Abban, hogy a világ egyre többet és többet tud meg a türkmén népről, nem kevés érdemük van a mi drága anyáinknak, szeretett hölgyeinknek, akik őrzik a családi tűzhelyet, akik beleadják lelküket a becsületes, szorgalmas, okos, fizikailag és erkölcsileg egészséges állampolgárok, igaz hazafiak nevelésébe.”

– Gurbanguli Berdimuhamedov (Türkmenisztán)

berdi

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez