Európa szuverenitásáért aggódik Macron

Európa katonailag még mindig az Egyesült Államok döntésétől függ, miközben Kína és Oroszország is egyre inkább nyomul előre, hogy behatoljon a fontos európai rendszerekbe. Ezt hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki a Ouest-France című lapnak nyilatkozott.

A francia köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy elszomorítja az a párhuzam, melyet a múlt század harmincas évei és a mostani európai helyzet között lát. Akkor az 1929-es világgazdasági válság következtében alakult ki olyan helyzet, hogy a különböző nemzetek egymásra támadtak, ahelyett, hogy megoldották volna a problémáikat közösen.

Európában ma is terjed a nacionalizmus. Ezzel szemben ellenállást kell tanúsítani! – mondta Emmanuel Macron, aki a jövő évi európai választásokon a liberális erők vezére lesz. A francia köztársasági elnök nemrég Szlovákiában és Csehországban járt. Körbejárja az Európai Uniót a választások előtt. Ez a hosszútávú programja.

Rövid távon megemlékezik az első világháború végéről (november 11). Meglátogatja a háborús csatatereket, majd Párizsban csúcstalálkozót tart, hogy közösen emlékezzenek meg a résztvevők az első világháborúról, mely száz éve ért véget és hatalmas emberi áldozatot követelt minden résztvevőtől.

A francia köztársasági elnök nagyszabású reformprogramot hirdetett meg Európa számára, hogy az EU egyenrangú vetélytársa legyen az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak, de ebből egyelőre semmi sem valósult meg. Ráadásul Macron fő szövetségese, Angela Merkel kancellár végzetesen meggyengült: bejelentette visszavonulását. Ilyen körülmények között egy szuverén és sikeres egységes Európa megteremtése még várat magára…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez