Mégis, kinek a fegyvere?

Angela Merkel is európai hadsereget akar. Németország kancellárja erről az Európai Parlament előtt beszélt. Támogatásáról biztosította Macron francia elnök elképzelését, mely szerint Európának közös hadseregre van szüksége.

Trump amerikai elnök dühösen bírálta ezt az elképzelést Párizsban, ahol részt vett az első világháború végéről megemlékező centenáriumi ünnepségeken.

Macron: az európaiak vásároljanak európai fegyvereket!

Heves vita bontakozott ki Trump és Macron között a közös európai hadseregről. A francia elnök kerek perec kijelentette: olyan közös európai hadsereg kell, amely – ha kell – Oroszországgal, Kínával, de az Egyesült Államokkal szemben is megvédi Európát! Súlyos sértés – így kommentálta Twitteren Donald Trump, aki amerikai fegyvereket akar eladni mindenkinek. Neki viszont a CNN televízióban Fareed Zakaria műsorában azt üzente a francia elnök: igaza van, az európaiaknak valóban többet kell költeniük a hadseregre, de nem azért, hogy amerikai fegyvereket vásároljanak! Vegyenek európait!

Franciaország Európa egyik legnagyobb fegyverexportőre 

Erre az apróságra a Politico című brüsszeli lap hívta fel a figyelmet, amely pedig általában nagy híve Emmanuel Macronnak. A francia államfő szponzorai között ott vannak a francia fegyvergyárak, amelyek örömmel üdvözölnének egy közös európai hadsereget, mely nem amerikai fegyvereket vásárol. Hanem például franciát. Macron elnök nagyon is komolyan veszi ezt a szerepét: a De Gaulle repülőgép-hordozó fedélzetéről nyilatkozik a legnézettebb francia televíziónak 

Trump amerikai fegyvereket, Macron pedig franciákat akar eladni az európai hadseregeknek, melyek elszántan fegyverkeznek, miközben senki sem tudja: ki vagy mi fenyegeti valójában Európát? A NATO főtitkára, aki a Deutsche Wellének nyilatkozott, úgy igyekezett feloldani a konfliktust, hogy kell európai hadsereg, de a NATO-n belül. Az észak-atlanti szervezet most van túl egy nagy hadgyakorlaton Skandináviában, ahol 50 ezer katona mutatta meg Putyinnak, hogy készek megvédeni a határokat.

Aki hisz az orosz fenyegetésben, az amerikai fegyvereket vásárol

Norvégia, Lengyelország, Románia és a balti államok Amerikában bíznak és nem egy közös európai hadseregben. Ezért több milliárd dollár értékben vásárolnak amerikai fegyvereket. Lengyelország egyenesen 2 milliárd dollárt ajánlott Donald Trumpnak, hogy állomásoztasson tartósan komoly amerikai erőt a keleti határ közelében. Az erődöt Donald Trump-ról neveznék el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez