Lemondott Izrael védelmi minisztere

Avigdor Lieberman azért nyújtotta be a lemondását, mert Benjamin Netanjahu miniszterelnök újabb tűzszünetet kötött a Hamásszal.

A Gázai-övezetet irányító palesztin szervezet és az izraeli hadsereg között heves harcok dúltak az elmúlt napokban. Egy izraeli kommandó, mely női ruhába öltözött, megölte a Hamász egyik katonai vezetőjét. Az akcióban életét veszítette az izraeli alakulat parancsnoka, egy alezredes is. A Hamász rendszeresen rakétákkal lőtte Izraelt, amely bombázásokat hajtott végre. Nemrég lebombázták például a Hamász televíziójának székházát. Most tűzszünet jött létre – Egyiptom közvetítésével.

“Ez rövidtávú megállapodás. Közben pedig ömlik a pénz a Gázai-övezetbe, napról napra erősödik a Hamász” – indokolta lemondását Avigdor Lieberman. Arra célzott, hogy a múlt héten a Gázai-övezetben járt Katar küldötte, aki 15 millió dollárt osztott szét a Hamász vezetői között. Avigdor Lieberman a kormány távozását és új választások kiírását követelte.

Kicsoda Avigdor Lieberman?

Az izraeli szélsőjobb vezérének fordulatos pályafutása volt: a Szovjetunióban született. Egészen pontosan Moldovában. A tanulásban nem jeleskedett, de a küzdősportokban igen. Ezért lett kidobóember Kisinyovban, Moldova fővárosában. Később Ukrajnába ment, ahol állítólag KGB-tanfolyamon vett részt. Ezt követően kivándorolt Izraelbe, ahol a szélsőjobboldalhoz csatlakozott. Izraelben jelenleg csaknem egymillió olyan zsidó él, aki a Szovjetunióból vagy annak valamelyik utódállamából érkezett. Közülük nagyon sokan a szélsőjobboldallal szimpatizálnak: az ő támogatásukat lett Avigdor Lieberman a párt vezére. Most nemcsak ő, hanem pártjának több tagja is távozik a kormányból, tiltakozásul a Hamásszal kötött tűzszünet miatt. Ideiglenesen Netanjahu miniszterelnök veszi át a védelmi tárca irányítását is – jelentették be Jeruzsálemben azt követően, hogy Avigdor Lieberman lemondott tisztéről Izraelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez