Ruandában épül Afrika Szilícium-völgye

Ruandáé a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. A kelet-afrikai ország a kontinens éllovasa a technológiai és infrastrukturális fejlesztések terén. Most újabb úttörő projektbe kezdett.

Ruanda nemrégiben indította el Afrika első, határokon átívelő elektronikus kereskedelmi platformját az Alibaba csoport segítségével. Ebbe az egész kontinens kisvállalkozásait be szeretné vonni. Most pedig a Kigali Innovációs Város (KIC) építésébe kezdett bele, a kormány és az Africa 50 közös vállalkozásában. Az utóbbi csoportot az Afrikai Fejlesztési Bank hozta létre afrikai államokkal közösen. A cél a kontinens Szilícium-völgyének felépítése.

A helyszín a kigali különleges gazdasági övezet, a projekt értéke 2 milliárd dollár körüli. Az új város világszínvonalú egyetemeknek, technológiai és biotechnikai cégeknek, kereskedelmi vállalkozásoknak ad majd a tervek szerint otthont 70 hektáron.

konza

Ez az első ilyen projekt Afrikában – mondta Ruanda miniszterelnöke, Edouard Ngirente az afrikai befektetési fórumon. Szerinte nagy hatással lesz a kontinens gazdasági fejlődésére, ráadásul a várakozások szerint évente 50 ezer új munkahelyet teremt majd. A cél az, hogy elérjék azt a kritikus tömeget tehetségben, kutatásban és innovatív ötletekben, amely aztán képes lesz átalakítani Afrikát – fogalmazott a kormányfő.

Mindazonáltal Ruanda nem az első ország a kontinensen, amely Szilícium-völgyet kíván építeni – emlékeztet a face2faceafrica.com portál. Öt évvel ezelőtt Ghána jelentett be hasonló tervet, 10 milliárd dollárból, de aztán botrányok és korrupciós ügyek rengették meg ott a politikát és a gazdaságot, a projektről azóta nem esett szó.  Volt egy nekifutás Kenyában is, az úgynevezett Konza Techno City vagy más néven Szilícium-szavanna tervét 10 éve hagyta jóvá a nairobi kormány, de abból sem lett semmi.

Így aztán Ruanda tényleg a technológiai fejlődés központja lehet Afrikában, ha a tervek szerint elkészül a Kigali Innovációs Város.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez