Túlzottdeficit-eljárás fenyegeti Itáliát

Alvajáró módjára sétál bele az instabilitásba Olaszország – állapította meg az Európai Bizottság alelnöke Brüsszelben. Valdis Dombrovskis közölte: a Bizottság másodszor is visszadobta Olaszország költségvetési tervezetét, mert túlságosan kockázatosnak ítéli azt.

Ráadásul Brüsszelben attól tartanak: ha Olaszországban a pénzügyi összeomlás jelei mutatkoznak, akkor az az egész eurózóna számára ugyancsak kínos lehet. Itália államadóssága jelenleg több mint 1400 milliárd euró, ez több mint a GDP 130%-a! Emiatt az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap csak nagyon mérsékelt költségvetési deficitet tart elfogadhatónak. Itália kormánya viszont 2,4%-os hiányt tervez oly módon, hogy túlbecsüli a GDP növekedési lehetőségeit. Ez azzal járhat, hogy a költségvetés hiánya átlépheti a 3,1%-ot, vagyis megsérti az uniós előírást.

Mire hivatkozik Olaszország populista kormánya, mely ragaszkodik a költségvetéshez? Arra, hogy Itáliában több mint tíz éve stagnál az életszínvonal és ez számos család számára növekvő szegénységet jelent. A kormányzat abban bízik, hogy a túlzottdeficit-eljárás sokáig tart. Közben pedig választások lesznek Európában. Rómában azt remélik, hogy megerősödnek a populista pártok, melyeknek így nagyobb szavuk lehet Brüsszelben. Matteo Salvini belügyminiszter egyenesen kijelentette: szívesen lenne Jean-Claude Juncker utóda a brüsszeli bizottság elnöki székében.

Erre meglehetősen kevés az esély. Az eurózóna pénzügyminiszterei legközelebb januárban üléseznek. Ekkor dönthetnek a túlzottdeficit-eljárásról. Ha megindítják az eljárást, akkor a tagállamok vezetőinek is meg kell szavazniuk azt. A büntetés nagyon komoly lehet: a felső határ a GDP 0,2%-a. Ez Itália esetében 35 milliárd eurót jelenthet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez