Aukción Jeruzsálem főmuftijának náci díszkardja

Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka adományozta a díszkardot Mohamed Amin al-Huszeini főmuftinak, amikor Jeruzsálem muzulmán vezetője 1943-ban a náci Németországban járt.

Jeruzsálem főmuftiját fogadta Hitler is. Akkoriban Jeruzsálem a brit birodalom része volt. Rommel marsall megpróbálta elfoglalni a britek közel-keleti birodalmát, de Egyiptomban megállította őt Montgomery tábornok. Az arab vezetők közül sokan együttműködtek a nácikkal – többek között Jeruzsálem főmuftijai is, aki elszántan ellenezte, hogy a zsidók önálló államot hozzanak létre.

A díszkard damaszkuszi acélból készült és bele van vésve az SS jelmondata: becsületem a hűség! 35 ezer euróért bocsájtotta aukcióra a Herman Historia az interneten. A holokauszt idején az SS volt a felelős a zsidók kiirtásáért.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  2015-ben azt állította: Jeruzsálem főmuftija sugallta a holokausztot a náci vezetőknek! A történészek ezt cáfolják, hiszen a főmufti 1943-ban járt Németországban. Akkor már javában folyt a zsidók tömeges kiirtása, melyről Wannseeben döntöttek 1942 januárjában. A jeruzsálemi főmufti antiszemitizmusa azonban kétségtelen, ezért is kapott díszkardot az SS Reichsführerétől, a holokausztot levezénylő Heinrich Himmlertől 1943-ban a náci Németországban.

Fotó: ynetnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez