Egykori francia diplomata lesz Grúzia elnök asszonya

Salomé Zurabichvili Párizsban született, ahova családja a vörös hadsereg elől menekült Grúziából. A most 66 éves politikust 59%-os többséggel választották meg Grúzia államfőjének. Ez inkább csak szimbolikus poszt, a valódi hatalom a miniszterelnök kezében van.

Bidzina Ivanisvili maximálisan támogatta a francia diplomatából grúz politikussá lett jelöltet, aki régebben az ellenfele volt. Salomé Zurabichvili ugyanis korábban Miheil Szaakasvili emberének számított Grúziában. Ő kérte meg 2004-ben Chirac akkori francia elnököt, hogy “adja vissza” Franciaország akkori nagykövetét Grúziának. Így lett Franciaország nagykövete Grúzia külügyminisztere.

2016-ban tért vissza a politikába Szalomé Zurabichvili asszony, de már nem Mihail Szaakasvili embereként. Bidzina Ivanisvili ajánlott neki képviselői helyet a parlamentben. Innen startolt most az elnökválasztáson, ahol fő ellenfele Szaakasvili jelöltje volt. Gigol Vasadze veszített és most választási csalásról beszél.

A két oldal között már nincs túlságosan nagy különbség, csak személyes ellentétek vannak. Szaakasvili korábban a nyugati orientációt képviselte és az amerikaiak emberének tartották Grúziában, míg Bidzina Ivanisvili oroszbarát politikát hirdetett meg. De ennek immár vége: mindkét irányzat egyetért abban, hogy Grúziának a Nyugathoz kell csatlakoznia. A cél a NATO és az Európai Unió. Ennek a politikai vonalnak lesz a képviselője Salomé Zurabichvili asszony, aki francia nagykövetből előbb Grúzia külügyminisztere, most pedig az államfője lett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez