Életfogytiglant kapott a Köpcös jobbkeze, aki rávallott a bukott kokainkirályra

Több mint 150 tonna kokain behozatalával vádolják a Sinaloa-kartell két vezérét az Egyesült Államokban. A Köpcös pere még mindig tart New Yorkban.

Virginiában viszont életfogytiglanra ítélték a Köpcös mindenre elszánt utódát. Az 52 éves Damaso Lopez-Nunez tavaly agyonlövette azt a szabadúszó újságírót, aki azt kutatta: ki veszi át a Sinaloa drogkartell irányítását Mexikóban? A Köpcös fiai vagy egykori jobbkeze, Damaso Lopez-Nunez?

A szabadúszó újságíró halála nagy megdöbbenést keltett Franciaországban is, mert a francia hírügynökségnek, az AFP-nek dolgozott – írja a Le Figaro. Az AFP szerint Diplomásnak hívták a drogkartellben Damaso Lopez-Nunezt. Jogi diplomával rendelkezett ugyanis és Mexikó legszigorúbb börtönének igazgatóhelyettese volt. Azután 2001-ben segített megszökni Joaquin Guzmannak, a Köpcösnek. A szennyes ruha között távozott a kokainkirály a szigorúan ellenőrzött börtönből! Még kétszer sikerült azután a Köpcösnek megszöknie a börtönből Mexikóban. Mindig a Diplomás segített, hiszen voltak kapcsolatai a büntetés-végrehajtásnál – és nemcsak ott.

A Köpcös szerint Mexikó két legutóbbi elnöke is kapott a megvesztegetési pénzekből 

Mindkét elnök természetesen cáfol, de az épp szombaton hivatalába lépő új államfő épp azzal nyert az elnökválasztáson, hogy elődeit korrupcióval vádolta meg. A Diplomás is sokat mesélt erről az FBI-nak. Ugyanis vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal: koronatanú lesz a Köpcös perében! Az amerikai kábítószer-elhárítás szerint a Köpcös volt a legveszélyesebb drogcsempész az USA történetében Pablo Escobar óta. A kolumbiai drogbárót 1993-ban tették el láb alól. Ő is azért húzta sokáig, mert lefizette a kolumbiai elitet. Aki nem fogadta el a pénzt, az golyót kapott. Ezt a módszert vette át a Sinaloa-klán is – élén a Köpcössel. Aki egyszerű katonája volt klánnak, de rájött arra: a kolumbiai drogmaffiának vége. Eljött a mexikóiak ideje. Akik közkatonából tábornokká léphettek elő, ha megfelelően kíméletlenek és hatékonyak voltak. Mint a Köpcös és jobbkeze, a most elítélt Diplomás.

A drogpiac egyre csak nő az Egyesült Államokban  

Két nagykutyát elkaptak az amerikaiak, akik joggal ünnepelnek. Csakhogy a piacot jól ismerő szakértők arra mutatnak rá: egyre többen fogyasztanak kábítószert az Egyesült Államokban. Ezért iszonyúan sok pénz van ebben a bizniszben. Ha van kereslet, akkor előbb vagy utóbb a kínálat is hozzáigazodik. Vagyis hiába csapják le a sárkány egyik vagy másik fejét, a drogbiznisz megy tovább, mert nagy pénz van benne.

Mennyit rejtett el a Köpcös és most elítélt jobbkeze? Mindenki csak találgathat, bár a mexikói zsarukat meglepte, hogy Joaquin Guzman és családja milyen szerényen éldegél. De hát a Köpcösnek kilenc ismert gyereke van, úgyhogy nagy a család. A csaknem analfabéta drogbáró példakép is Mexikó koldusszegény részein: egyszerű máktermesztő farmerből lett a Sinaloa-kartell feje, a legnagyobb és legveszélyesebb drogbáró Mexikóban, akinek a vagyona a Forbes szerint meghaladta az egymilliárd dollárt. Akire most nyilvánvalóan ugyanaz a büntetés vár, mint jobbkezére, akit pénteken egy amerikai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Virginia államban. A bíróság csak azért volt ily nagylelkű, mert a kiadatási kérelem elérése érdekében az USA megígérte: nem alkalmaz halálbüntetést. Ezenkívül pedig a Köpcös jobbkeze vállalta: koronatanú lesz a drogbáró perében New Yorkban…

Fotó: a Diplomás / Liberty Nation

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez