Izraelnek fizetnie kell a környezeti károk miatt

Az ENSZ Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely értelmében felszólította Izraelt, hogy fizessen ki Libanonnak 850 millió dollárt. Bejrút szerint ugyanis ennyibe került Libanonnak a valaha volt legnagyobb környezeti katasztrófa a Földközi-tengeren.

A 2006-ban kitört, a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet és Izrael között 34 napig dúló fegyveres konfliktusban az izraeli légierő lebombázta a libanoni olajtároló tartályokat. Ez azonkívül, hogy komoly energiaellátási gondokat okozott a cédrusok országának, súlyos környezeti károkkal is járt. A kiömlő olaj ugyanis elborította a libanoni partvidék északi részét.

A Bejrúttól 30 kilométerre északra lévő olajtartályokból körülbelül 15 000 tonna nyersolaj folyt ki, s az áramlatok elvitték azt egészen a szíriai partokig is. Olyan veszélyeztetett fajokhoz tartozó állatok egyedei pusztultak el, mint a zöld tengeri teknősbéka és a atlanti kékúszójú tonhal. Ezenkívül 25 000 tonnányi olaj égett el, amely toxikus felhőt hozott létre Libanon északi részén, s megnőtt az asztmás betegek száma a régióban.

Az ENSZ szerint legalább 856,4 millió dolláros kár keletkezett a környezetben, nem is beszélve a hatalmas visszaesésről a libanoni turizmusban. A múlt pénteken megszavazott határozatot 170 tagország támogatta. Hat ország szavazott a döntés ellen, többek közt az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália. Az izraeli kormány által kiadott közlemény szerint a döntés jóval az olajkatasztrófa után történt, ezért ennek a célja nem más, mint egy Izrael-ellenes ügy intézményesítése az ENSZ-ben, s nem hajlandó kifizetni az összeget Libanonnak.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez