Francia külügyminiszter: Trump ne szóljon bele a belügyeinkbe!

A franciák tüntetnek. Trumpot éltetik. Szeretem Franciaországot! – írta Twitteren az Egyesült Államok elnöke. Ez kicsapta a biztosítékot az Élysée-palotában, ahol épp a sárga mellényes válság megoldásán dolgoznak.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter udvariasan, de határozottan arra kérte Donald Trumpot, hogy
ne dumáljon bele a francia belügyekbe! Mi sem szólunk bele abba, hogy mi történik Amerikában, akkor az amerikai elnök is visszafoghatná magát – üzente a francia diplomácia vezetője Donald Trumpnak. Aki persze boldog, hiszen Macron elnök gyakran bírálta őt amiatt, hogy lehetetlenné teszi a nemzetközi együttműködést America First politikájával.

Franciaországban a sárga mellényesek egyáltalán nem Trump hívei. Bár voltak egyes csoportok, melyek Trumpot éltették, de nem ez a jellemző. Épp ellenkezőleg. A környezetvédők is csatlakoztak a sárga mellényes mozgalomhoz. Márpedig Trump volt az, aki Amerikát kiléptette a nemzetközi klímaegyezményből, melyet épp Párizsban írtak alá.

Az USA elnöke gyenge és megosztott Európát akar

Macron elsősorban azért zavarta Trumpot, mert erős és dinamikus Európát hirdetett meg, mely versenyképes az Egyesült Államokkal is. A közös európai haderő kapcsán Emmanuel Macron kijelentette: olyan hadsereget akar, mely képes szembeszállni nemcsak Oroszországgal vagy Kínával, hanem az adott esetben az Egyesült Államokkal is. Trump felrobbant. Ez ugyanis azt jelentené, hogy Európa kiszabadul az USA gyámkodása alól, mely 1945-ben kezdődött meg és azóta is tart. Macron hazai problémái ezért töltik el örömmel az Egyesült Államok elnökét, mert Európa nagyszabású reformtervei késedelmet szenvednek, sőt lehet, hogy meg sem valósulnak. Donald Trump pedig a nyugati világ vezetőjének képzelheti magát, annak ellenére, hogy America First politikája szembeállítja őt európai szövetségeseivel is.

Fotó: Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez