300 eurót kapnak a morgolódó francia rendőrök karácsonyra

Ne csinálj semmit, csak ha parancsot kapsz rá! – erre a furcsa munkalassító sztrájkra buzdították a rohamrendőröket a szakszervezetek, melyek vezetői leültek egyeztetni Castaner belügyminiszterrel és Nunez államtitkárral a túlórákról. Amelyek évek óta csak gyűlnek és gyűlnek, de az állam nem akarta kifizetni őket.

Kivenni pedig nem lehetett, mert a sárga mellényesek épp a hétvégét választották a tiltakozás időpontjának. A béremelést követelő mozgalom nagy hatással volt és van a velük szemben fellépő rohamrendőrökre is: ők is hasonló hangnemben kezdtek el tiltakozni.

Erre aztán Macron elnök megijedt és engedményeket adott

Ez egy évtizedek óta húzódó probléma – mondta a rendőr-szakszervezetek vezetőinek Castaner belügyminiszter. Nem tudjuk az egyik percről a másikra orvosolni, de közösen összehozhatunk egy naptárt.

Nincs 274 millió euró a 23 millió túlóra kifizetésére 

Ezt hangsúlyozta Castaner belügyminiszter, aki azért igyekezett megnyerni a zsaruk bizalmát. Nemcsak azt igérte meg, hogy közösen létre hozhatnak egy menetrendet az elmaradt túlórák kifizetésére, de azt is, hogy azok a rendőrök, akik a sárga mellényesek miatt gyűjtöttek be számtalan túlórát,

Kapnak 300 eurót a karácsonyfa alá 

Pontosabban az ígéret kerül a karácsonyfa alá, ez a kifizetés is csak jövőre várható, nehogy elrontsa az idei költségvetést – magyarázta Laurent Nunez államtitkár a zsaruknak. Akik már jól tudták, hogy miről van szó, hiszen a jövő évi költségvetésben a rendőrség eredetileg csak kisebb tétellel szerepelt mint az idei! Nem véletlenül. Macron elnök kétségbeesetten spórol, hogy egyensúlyba hozza a költségvetést. Amióta a pénzügyi válság kirobbant 2008-ban, Franciaországnak nem sikerült teljesítenie a 3%-os deficithatárt. Közben viszont az államadóssága felkúszott az éves GDP 100%-ra! Ez tarthatatlan az európai normák szerint.

Macront, a profi közgazdászt részben ezért választották elnökké 

A fiatal államfőnek úgy kellett a deficitet csökkentenie, hogy közben a társadalmi nyugtalanság ne borítsa fel a belső egyensúlyt. A mutatvány nem sikerült. A sárga mellényesek elfoglalták az utcákat. Hangosan hirdették: őket nem az európai előírások érdeklik, hanem a saját megélhetésük! A rendőrök ugyan felléptek ellenük, mert erre kaptak parancsot, de maguk is kiadták a jelszót: jövőre mi is akcióba lépünk.

A sárga mellényes tüntetések után jöhet a kék mellényes tiltakozás?

A perspektíva megijesztette Macron elnököt. Ezért a sárga mellényesek után a kék ruhásoknak is engedményt tett. A rendőrök is kapnak pénzt. Csakhogy a nyugdíjasok is tüntettek kedden. Ők is azt követelik, hogy az állam védje meg a vásárlóerejüket. Ha a kormány ezt is megteszi, akkor végképp elúszik a jövő évi költségvetés. És azok a reformok is, melyeket oly nagy elánnal hirdetett meg a fiatal Macron elnök 2016-ban és amelyeknek még a körvonalai sem látszanak 2018 karácsonyán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez