Letartóztatták a sárga mellényes vezért, aki meg akarta rohamozni az Élysée-palotát

Hatodik tiltakozó hétvégéjüket tartják a sárga mellényesek Párizsban. A kemény mag nyíltan Macron elnök megbuktatására készül.

Vezetőjük, egy Eric Drouet nevű 33 éves kamionsofőr arra buzdítja társait: támadják meg az Élysée-palotát, hogy “Macron elnök végre meghallgassa őket!” A sárga mellényesek kezdetben csak a jövedéki adó visszavonását és a szociális juttatások emelését követelték. Ezeket a követeléseket a kormány teljesítette. A minimálbért 100 euróval emelik januártól Franciaországban.

A kormány engedményeit követően jelentősen csökkent a sárga mellényes tiltakozás ereje, de a kemény mag kitart. Szombaton őrizetbe vették a vezért, aki az Élysée-palota ostromára buzdította híveit. A nagy francia forradalom óta /1789/ fennmaradtak a forradalmi hagyományok Franciaországban. Legutóbb 1968-ban volt hasonlóan nagy tüntetéssorozat a hatalom ellen. Akkor a lázadók elérték De Gaulle tábornok távozását a hatalomból. Bár a legendás francia elnök csak egy évvel később távozott, de ez összefüggött azzal, hogy De Gaulle tábornok úgy érezte: 79 éves korában immár nem képes kormányozni a modern Franciaországot. A következő elnök az ugyancsak jobboldali Georges Pompidou lett, vagyis a baloldali tüntetéssorozat nem érte el a célját. A politikai hatalom azonban tartósan meggyengült: ma már egyetlen elnöknek sincs akkora hatalma, mint De Gaulle tábornoknak volt. Emmanuel Macron elnök is azt magyarázza a tüntetőknek: nem rajta múlik az életszínvonal, hiszen egy globalizált világban kell Franciaországnak helytállnia. Ezen az Élysée-palota ostroma nem sokat változtatna…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez