Macron Netanjahunak: Give Peace a Chance!

Félórás “őszinte beszélgetést” folytatott Emmanuel Macron francia elnök és Benjamin Netanjahu az Élysée-palotában Párizsban. Angolul beszélgettek és így mondhatta Macron Netanjahunak: adj egy esélyt a békének!

Mire gondol a francia elnök? Donald Trump döntése, mellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, lángra lobbantotta a palesztin ellenállást. A mérleg eddig négy palesztin halott és több mint ezer sebesült. A muzulmán világban szinte mindenütt tüntetnek Amerika és Izrael ellen. Macron szerint Trump hibát követett el. Most Izraelen a sor, hogy gesztust tegyen a palesztinoknak.

Ne engedélyezze újabb zsidó telepek létesítését Ciszjordániában! Ezt kérte Macron Netanjahutól. Ezzel talán újra megindulhatnának a tárgyalások a két fél között. Netanjahu válaszul közölte: Jeruzsálem 3.000 éve Izrael fővárosa, éppúgy mint Párizs Franciaországnak. Izrael miniszterelnöke örvend Trump döntésének és szerinte a palesztinoknak éppúgy, mint a muzulmán világnak “el kell fogadniuk a realitásokat.”

Erre Macron azt válaszolta: a békét a zsidók és a palesztinok között nem Amerika vagy Európa teremtheti meg, hanem ők maguk. Vagyis a vezetőik. Ha nem adnak esélyt a békének, akkor a szembenállás könnyen elfajulhat. Netanjahu Párizs után Brüsszelben tárgyal. Az Európai Unió éppúgy elítéli Trump jeruzsálemi döntését, mint Macron francia elnök. Netanjahu viszont abban a hármas szövetségben bízik, mely az Egyesült Államokból, Izraelből és Szaúd-Arábiából áll. A béke tehát egyelőre nincs napirenden a Közel-Keleten.

Fotó: Az Elysée-palota udvara / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez