Háromnapos tiltakozást kezdtek a palesztinok Trump Jeruzsálem-döntése után

Nagy kockázatot vállal fel az Egyesült Államok elnöke, aki számtalan figyelmeztetés ellenére eldöntötte: az amerikai nagykövetséget áthelyezi Jeruzsálembe, és ezzel végképp elismeri azt, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem.

A palesztinok háromnapos tiltakozást jelentettek be, miután Donald Trump személyesen tájékoztatta döntéséről Mahmúd Abbászt. Az amerikai elnök természetesen beszélt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is, aki nagy történelmi győzelemnek tekinti Trump döntését. Az USA elnöke tájékoztatta Abdallah jordániai uralkodót és Szíszi egyiptomi elnököt is a döntésről. Mindkét arab vezető óvta ettől Donald Trumpot, hiszen Jeruzsálem a muzulmánok számára is szent városnak számít.

Az európai vezetők is igyekeztek lebeszélni Donald Trumpot erről a döntésről, mely lángba boríthatja a Közel-Keletet. Kényes helyzetbe kerülhet Szaúd-Arábia is, mely épp most akar hármas szövetséget összekovácsolni Izraellel és az Egyesült Államokkal. Jelenleg minden ország Tel Avivban tartja diplomáciai képviseletét. Izrael Jeruzsálem egészét 1967-ben foglalta el, és ezt a tényt a muzulmán világ mindmáig nem fogadta el. Trump döntését nagyban befolyásolta az amerikai belpolitika: a republikánus párt és a zsidó lobbi erőteljesen támogatja ezt a döntést, melyet egyébként választási kampánya során Trump meg is ígért. A szimbolikus döntés meggyengíti az Egyesült Államok közel-keleti pozícióit, de Washingtonban úgy vélik: az olaj jelentőségének csökkenésével a térség is sokat veszít a fontosságából…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez