Amerikai nagykövetség Jeruzsálemben?

Alig várom, hogy megkezdjem működésemet Izrael örök fővárosában, Jeruzsálemben! – jelentette ki David Friedman. Az USA megválasztott elnöke csütörtökön közölte: Friedman lesz az Egyesült Államok nagykövete Izraelben.

Donald Trump már szeptemberben megígérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek: ha őt választják meg az Egyesült Államok elnökének, akkor az USA el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Jelenleg az amerikai nagykövetség Tel-Avivban van, mert Jeruzsálem státusza vitatott a zsidók és az arabok között.

Az izraeli hadsereg 1967-ben foglalta el Jeruzsálem keleti részét. 1980-ban Jeruzsálemet Izrael fővárosának nyilvánították. A palesztinok ezt nem ismerik el: számukra Kelet-Jeruzsálem egy leendő palesztin állam fővárosa. A palesztin álláspontot az arab világon kívül is sok állam támogatja. Ráadásul Jeruzsálem a muzulmánok szent városa is. Ezért eddig az USA vonakodott elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Donald Trump szakít ezzel a felfogással. A választási kampány során hevesen bírálta az iszlamista terrorizmust. Azt is felvetette: meg kellene tiltani muzulmánok bevándorlását az USA-ba, mert ez nemzetbiztonsági szempontból veszélyes lehetne. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway megerősítette: az USA megválasztott elnöke számára prioritás, hogy az amerikai nagykövetség mielőbb átköltözzön Tel Avivból Jeruzsálembe.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez