Trump-égetéssel (is) ünneplik a húsvétot Mexikóban

Újabb ötletük támadt a mexikóiaknak arra, hogyan fejezzék ki a dühüket az amerikai elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump rájuk tett megjegyzései miatt.

Emlékeznek még, mit is mondott fizetett tévéreklámjában Trump a mexikóiakról? Azt, hogy bűnözők és erőszaktevők. Meg hogy ha elnökké választják, épít egy falat Amerika déli határán, és a költségeket kifizetteti Mexikóval. És, hogy nyilvánvalóvá váljon, miért, egy képsort is betett a határon átözönlő emberekről. Amely azonban nem a Rio Grande környékén készült, hanem jó 9 ezer kilométerrel arrébb, Marokkóban, a spanyol enklávé, Melilla határán.

De mindez már történelem – igaz, olyan, amit nem könnyen felejtenek az Egyesült Államok déli szomszédjában. Ezért a Fehér Házba pályázó Trumpból bábut készítettek, és azt egy húsvéti rituálé keretében el is akarják égetni.

A kétméteres mű-Trumpot egy bizonyos Felipe Linares alkotta meg, papírmaséból, egy hét alatt. A bábu kék öltönyt, fehér inget, piros nyakkendőt visel – szóval kiköpött Trump. Csak talán fiatalabb és szebb. Még mosolyog is. Egyelőre. Vasárnap ugyanis a hagyományos húsvéti Júdás-égetés keretében, amikor a mexikóiak meggyújtják a sátán mellett azoknak a politikusoknak a mását is, akiket utálnak, őt is lángra lobbantják.

“Azért égetjük el, mert nem szeretjük. Csúnyákat mond a mexikóiakról” – mondja a bábu készítője. Aki tűzijátékot is erősített a figura lábaira, a látványt és a hanghatást fokozandó. A ceremónia az utcán lesz, Mexikóvárosban.

Az 50 éve hírességek bábuit készítő Linares mellett mások is célba vették az elnökségre törő amerikai ingatlanmágnást. Többen készítettek őt formázó pinatát (ez az a vicces papírmasé bábu, amiből, ha eleget püföli az ember, édességek pottyannak ki), egy művész pedig olyan pólókat gyárt, amelyeken Trump feje látható, meglehetősen vulgáris szavak kíséretében. Ezeket állítólag viszik, mint a cukrot.

A közvéleménykutatók szerint a mexikóiak több mint 60 százaléka van rossz véleménnyel Trumpról. Vélhetően köztük van Pena Nieto elnök is, aki szerint az amerikai milliárdos nézetei sokat ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak. Kevésbé árnyaltan fogyalmazott Mexikó két exelnöke. Felipe Calderón rasszistának nevezte Trumpot és Hitler módszereihez hasonlította a republikánus elnökjelölt-aspiráns választási kampányát. Vicente Fox pedig azt mondta: Trump “őrült” és “a saját pártjának is kínos”. Egy helyen pedig kerek-perec kijelentette, hogy Mexikó mit fog fizetni a milliárdos által a mexikói határra tervezett falért. De ezt inkább nem is idézzük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez