Amerikai bírák előtt a legnagyobb mexikói drogkartell feje – videó

Brooklynban áll bíróság elé a legnagyobb drogkartell főnöke, aki egyenesen Mexikóból érkezett. Joaquin Guzman, becenevén El Chapo nem véletlenül még Obama idején került az amerikai igazságszolgáltatás kezére.

A mexikói kormányzat nem akart olcsó sikert kínálni nagy ellenfelének, az USA 45. elnökének. Donald Trump többször is megerősítette: beiktatása után az első dolga lesz, hogy kerítést emeljen a mexikói határon. Mexikó már a választási kampány idején is kedvenc célpontja volt Donald Trumpnak. Egyrészt a sok illegális bevándorló miatt, másrészt pedig azért, mert sok amerikai autógyár kitelepítette az üzemeit Mexikóba, ahol alacsonyabbak a munkabérek és gyengébbek a szakszervezetek.

Miért Amerikában állítják bíróság elé a legnagyobb mexikói drogkartell fejét?

Mert itt jó esély van arra, hogy ha elítélik, akkor bent is marad a börtönben. A most 59 éves kábszerkirály ugyanis a szökések nagymestere. Ehhez persze hozzásegíti, hogy dollármilliárdos lett a Sinaloa-kartell élén. Van tehát miből lefizetnie a börtönök személyzetét. El Chapót először 1993-ban kapták el Guatemalában. Aztán többször is elfogták, de mindig újra meg újra megszökött. Menekült már lepedőkből összeeszkábált kötélhágcsón és alagúton egyaránt. Utólag mindig kiderült: a börtönben sokan tudtak a dologról, de hallgattak, mint a sír. Egyrészt azért, mert megígérték nekik: ha beszélnek, akkor idő előtt meglelik sírjukat. Másrészt egy csinos összeget kaptak a hallgatásért…

Minthogy az USA kérte a kiadatást, így a mexikói hatóságok végül átadták a hírneves foglyot az amerikai kollégáknak. Mivel vádolja a washingtoni igazságügy a drogkartell fejét? Óriási összegű pénzmosás, kábítószer-kereskedés. Nem éppen mellesleg: gyilkosságok és emberrablások elrendelése. Ezért elvileg halálbüntetés jár az USA nem egy államában, de Mexikó kikötötte: nem ítélik halálra a legnagyobb drogkartell fejét. A Sinaloa kartell mindenképp lemondhat első emberéről, hiszen most véget nem érő per kezdődik. El Chapo neje, az egykori szépségkirálynő egyelőre kitart mellette. Két gyermekük – egy ikerpár – az USA területén született, így az állampolgárságra jogosult. Donald Trump ezen is változtatni akar – mint ahogy minden területen szigorítani kívánja a bevándorlást Mexikóból. Ezért is érkezett egy hajszállal Trump beiktatása előtt a legnagyobb mexikói drogkartell főnöke az USA-ba, ahol minden bizonnyal életfogytig tartó szabadságvesztéssel számolhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez