Még mindig tüntetnek a sárga mellényesek Franciaországban

Nyolcadik hétvégén tiltakoznak Macron elnök gazdasági reformjai ellen a sárga mellényes tüntetők Franciaországban, ahol nemcsak Párizsban, de több vidéki nagyvárosban is ezrek vonultak az utcákra. Bár a számuk egyre csökken, a sárga mellényesek azt ígérik: addig tüntetnek, amíg Macron elnök le nem mond.

Megjelentek ezenkívül anarchista jelszavak is: nemcsak Macront, senkit sem akarunk! Magunk akarjuk irányítani az életünket! Sárga mellényesek az állam ellen…

Közben a közvéleménykutatók felmérték: a franciák 77%-a a vagyonadó visszaállítását akarja. Macron elnök ezt ellenzi, mert véleménye szerint elriasztja a pénzes befektetőket Franciaországtól, melynek pedig nagy szüksége van új beruházásokra azokban az ágazatokban, melyek versenyképessé tehetik az országot a globális piacon. A sárga mellényesek elsősorban a baloldali és szélsőbaloldali pártok támogatását élvezik, de a szélsőjobb is pártolja a követeléseiket.

Macron elnök már tett engedményeket, de úgy érzi, tovább nem mehet ezen az úton anélkül, hogy fel ne borulna Franciaország idei költségvetése. A nagy pénzügyi válság óta Franciaország költségvetésének hiánya folyamatosan meghaladja az EU által engedélyezett 3%-ot. Az államadósság eléri az éves GDP 100%-át. Brüsszel állandóan sürgeti, hogy a francia állam tegyen lépéseket a kiadások csökkentésére. Ez viszont a lakosság jelentős részének nem tetszik.

A sárga mellényes tiltakozó mozgalom már egészen távoli területekre is kiterjed: Tajvan szigetén is így tiltakoznak az ellen, hogy a globalizáció vesztesei egyre inkább a partvonalra kerülnek. A liberális állam pedig egyre kevésbé nyújt kompenzációt a lemaradó társadalmi csoportoknak, mert pénzét inkább a dinamikus ágazatok fejlesztésére kívánja fordítani Franciaországban éppen úgy, mint Tajvan szigetén a Távol-Keleten.

Fotó: Insider News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez