Katonák ragadták magukhoz a hatalmat az olajban gazdag Gabonban

Katonai puccsról érkeznek hírek a nyugat-afrikai országból, ahol az idős elnök családja már fél évszázada birtokolta a hatalmat.

A tisztek azt állítják, hogy a demokráciát kívánják helyreállítani. Hajnalban elfoglalták a nemzeti rádiót és rövid közleményt olvastak be arról, hogy létrehozták a Nemzeti Újjáépítés Tanácsát. A főváros, Libreville utcáin tankok és páncélos járművek jelentek meg.

Ali Bongo elnök apját, Omart követte az államfői poszton 2009-ben. 2016-ban csak szűk többséggel választották újjá, a voksolást erőszak kísérte, az ellenzék csalásról beszélt. Az elnök egyébként már két hónapja nincs az országban, állítólag agyvérzést kapott és Marokkóban kezelik. Újévi üzenetében azonban a televízióban megpróbált gátat vetni a híreszteléseknek, azt állította, hogy jól van.

A katonák mindazonáltal szánalmas kísérletet láttak a tévébeszédben arra, hogy hatalmon maradjon. “Csak megerősítette a kételyeket, hogy alkalmatlan az ország vezetésére” – közölte  Kelly Ondo Obiang hadnagy, a gaboni védelmi erők hazafias mozgalmának vezetője. Miközben arra szólította fel a fiatalokat, hogy vegyék a kezükbe a sorsukat.

A lázadó katonák arra hívták fel a hadsereget, hogy vegye át az ellenőrzést a közlekedési hálózat, a fegyverraktárak és a repterek fölött “a nemzet érdekében”. A kormány egyelőre nem hallatott magáról – írja a BBC. Trump amerikai elnök a napokban 80 katonát küldött Gabonba, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat a közeli Kongói Demokratikus Köztársaságban tartott elnökválasztás miatt várható zavargásoktól.

A másfél milliós Gabon fontos kőolaj-kitermelő, de népességének harmada a Világbank szerint szegénységben él.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez