Katonák vették át a hatalmat Zimbabwéban

Mugabe elnök állítólag biztonságban van, de biztosat nem tudni róla.

A hadsereg szerezte meg a hatalmat Zimbabwéban. A kelet-afrikai országban 1980 óta Robert Mugabe elnök volt hatalmon. Miután a katonák elfoglalták az állami televíziót, a hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy az államfő emberei társadalmi és gazdasági nyomorúságot hoztak az országra.

Előzőleg Mugabe kirúgta a helyettesét, Emmerson Mnangagwát és a feleségét, Grace-t nevezte ki a helyére. A Mugabe és  Mnangagwa közötti rivalizálás két részre szakította a kormányzó Zanu-PF pártot. A múlt hónapban az államfő már egy puccs lehetőségére figyelmeztetett, azt mondta, ellenlábasa életveszélyes fenyegetést jelent bárkire, aki nem őt támogatja.

A főváros, Harare északi részeiről reggel lövöldözést jelentettek. A hadsereg nyilatkozata, melyet egy tábornok olvasott fel, azt állította, hogy nem puccs történt, Mugabe biztonságban van, de azt nem árulta el, hogy hol. A tábornok arról beszélt,  hogy csak az elnököt körülvevő “bűnözők” állnak a célkeresztben, Mugabénak és családjának nem lesz bántódása. A most 93 éves politikus azóta uralta az elszegényedett Zimbabwe politikai színpadát, mióta az ország függetlenné vált Nagy-Britanniától.

A hatalomátvétel kedden azzal kezdődött, hogy a katonák járműveikkel lezárták az utakat a főváros körül és lerohanták a  ZBC tévéállomás székházát. Az embereket otthonmaradásra szólították fel, a katonákat visszahívták a laktanyákba.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez