Tíz hónapon belül negyedszer járt Észak-Korea diktátora Kínában

Kim Dzsongun vonata elhagyta Pekinget – közölte a Reuters hírügynökség. Az ifjú diktátor, akit ezúttal neje is elkísért a csúcstalálkozóra, eszmecserét folytatott Hszi Csin-ping elnökkel.

Tavaly háromszor is találkoztak azt megelőzően, hogy Szingapúrban létrejött az első amerikai -észak-koreai csúcstalálkozó. Most hasonló csúcstalálkozót készítenek elő az USA és Észak-Korea diplomatái Hanoiban.

Kim Dzsongun újévi üzenetében békülékeny hangot ütött meg, de hangsúlyozta: ha Trump nem teljesíti ígéretét és nem függeszti fel a szankciókat Észak-Koreával szemben, akkor ők is változtathatnak a politikai irányvonalon. Kim Dzsongun azt ígérte Trumpnak, hogy felszámolja Észak-Korea nukleáris fegyverzetét és leszereli ballisztikus rakétáit, melyekkel elérheti akár az Egyesült Államokat is. Észak-Korea meg is kezdte a leszerelést, de Trump meghosszabbította a szankciókat. Washington hivatalos álláspontja az, hogy csak akkor szüntetik meg a szankciókat Észak-Koreával szemben, ha már ott véget ért a leszerelési folyamat.

Amíg szankciók sújtják Észak-Koreát, egyetlen külföldi befektető sem kezd ott beruházásokat, mert fél az amerikai megtorlástól. Az újabb csúcstalálkozó megoldhatja ezt a problémát. Kim Dzsongunnak mindenképp jól jönne ez, mert szeretne gazdasági fellendülést hazájában. Ez pedig külföldi tőke nélkül nem megy.

Trumpnak is jól jönne egy újabb diplomáciai PR-siker, mert legutóbb Szíria ügyében fatális hibát követett el: megígérte az amerikai csapatok kivonását. Ezzel magára hagyta szövetségeseit, mindenekelőtt a kurdokat és zavarba hozta Izraelt és Szaúd-Arábiát. Mike Pompeo külügyminisztert ezért is küldte a térségbe, hogy elmagyarázza az USA új irányvonalát, melyet senki sem ért és amely miatt lemondott a hadügyminiszter.

Kim Dzsongun pekingi tárgyalásairól nem adtak ki eddig közleményt, de az ifjú diktátor korábban sem kívánta feltárni lapjait, mielőtt tárgyalt volna az USA elnökével. Dél-Korea államfője, aki nemrég Phenjanban járt, komoly közvetítő szerepet játszott az Egyesült Államok és Észak-Korea közeledésében. Dél-Korea készen áll arra, hogy jelentős részt vállaljon Észak-Korea gazdaságának a fellendítésében, de ehhez az kell, hogy az USA megszüntesse a szankciókat. Ezért is lehet nagy jelentősége a következő csúcstalálkozónak Donald Trump és Kim Dzsongun között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez