Meglepetés-vizit – Kim Dzsongun Kínában

Negyedszer látogat a Mennyei Birodalomba Észak-Korea még mindig ifjú diktátora. Kim Dzsongun szokás szerint vonattal érkezett Kínába.

A Kim dinasztia tagjai, akik több mint hetven éve irányítják vaskézzel Észak-Koreát, rettegnek a repüléstől. A rendszer alapító Kim Ir Szen mindenhova vonattal utazott. Amikor Magyarországon járt, akkor is vonattal érkezett a Keleti pályaudvarra.

Kim Dzsongun mostani kínai utazásának időzítése egyáltalán nem véletlen: amerikai és észak-koreai diplomaták lázasan készítik elő az újabb csúcstalálkozót Donald Trumppal. Az előző, amely egyben az első is volt a két állam között, tavaly jött létre Szingapúrban. Most Hanoiban folynak a tárgyalások az újabb csúcstalálkozóról. Minthogy Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese Kína,  minden Trump-találkozó előtt Kim Dzsongun egyeztet Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Trump nemrég úgy nyilatkozott, hogy hamarosan újabb csúcstalálkozó lehet. Levelet kapott Kim Dzsonguntól, melyet igen pozitív hangvételűnek nevezett. Szavakban kifelé Észak-Korea most egyáltalán nem olyan lelkes: a KCNA hírügynökség többször emlékezteti rá Trumpot, hogy Szingapúrban megígérte a szankciók feloldását, de ebből nem lett semmi! A szankciók azért vannak érvényben Észak-Koreával szemben, mert a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam nukleáris fegyvert és interkontinentális rakétákat fejlesztett ki. Kim Dzsongun megígérte ennek leszerelését, cserébe a szankciók feloldásáért. A fegyverek leszerelése megkezdődött, de Trump nem oldotta fel a szankciókat. Amerikai álláspont szerint erre csakis akkor kerülhet sor, ha már meggyőződtek arról: Észak-Koreának nincs sem atomfegyvere, sem pedig ballisztikus rakétája.

Észak-Koreának viszont sürgős a szankciók feloldása, mert addig a külföldi befektetők várakoznak. Nem viszik a pénzüket egy olyan országba, melyet ENSZ-szankciók sújtanak. A róka fogta csuka helyzetet talán feloldja egy újabb amerikai – észak-koreai csúcstalálkozó, melyet épp most készít elő Kim Dzsongun elnök Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez