Gyümölcsöző – Kim Dzsongun Pekingben

Gyümölcsöző tárgyalást folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hajlandó vagyok találkozni az amerikai elnökkel. Kész vagyok arra, hogy atommentesítsük a Koreai-félszigetet, ahogy azt már Kim Ir Szen és Kim Dzsongil is akarta – közölte a KCNA hivatalos hírügynökséggel Észak-Korea ifjú diktátora, aki három napon át Peking vendége volt.

Nem is lehetett más az első külföldi utam célpontja, mint Kína – hangsúlyozta Kim Dzsongun, akinek igen viharosan alakultak korábban a kapcsolatai kommunista Kínával. Peking 2011-ben, amikor hatalomra jutott az ifjú diktátor, azt tanácsolta: változtasson apja háborús politikáján és Kínához hasonlóan vezessen be reformokat. Kim Dzsongun ehelyett még jobban a nukleáris fegyverzetre és a ballisztikus rakéták kifejlesztésére koncentrált. Tavaly már büszkén bejelentette: Észak-Korea immár képes elérni az Egyesült Államokat is nukleáris fegyvereivel.

Aztán a téli olimpia idején megindult a mosolyoffenzíva. A diktátor húga vitte az üzenetet Dél-Koreába: Kim Dzsongun hajlandó arra, hogy megsemmisítse atomfegyvereit! Ezt követően megkezdődött az északi-déli csúcstalálkozó megszervezése a két Korea határán. Donald Trump is jelezte: ilyen feltételekkel már hajlandó tárgyalni. Ezt igazolta Pekingben vissza Kim Dzsongun. Az ifjú diktátornak sikerülhet az, amit sem apjának, sem nagyapjának nem sikerült elérnie: találkozni az USA elnökével. Ehhez azonban mindenképpen kellett Kína támogatása is, ezért látogatott Pekingbe Kim Dzsongun, aki hamarosan találkozhat Donald Trump amerikai elnökkel is.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez