Megkezdődött brüsszeli zsidó múzeum ellen támadó dzsihádharcos pere

Négy embert ölt meg a Franciaországban született Mehdi Nemmouche Brüsszelben 2014 májusában. A Zsidó Múzeumban tüzet nyitott az Iszlám Államot éltetve. A tettes elmenekült, de később Marseille-ben elfogták.

A most 33 éves Mehdi Nemmouche perét különleges figyelem kíséri Franciaországban és Belgiumban, mert ő az első olyan dzsihádharcos, aki az Iszlám Állam területéről visszatérve követett el merényletet Európában. Az Iszlám Államban Mehdi Nemmouche börtönőr volt. Emiatt újabb per várja Franciaországban, mert négy francia újságírót megkínzott a börtönben az Iszlám Állam területén.

Mehdi Nemmouche kezdetben piti bűnöző volt, aki egy francia börtönben vált dzsihádharcossá. Az Iszlám Államba ment, ahol a francia foglyok kikérdezése volt a legfőbb feladata. Brutális fellépésével kitűnt a többi dzsihádharcos közül, akik a Franciaországban született arab férfit nem tekintették igazán hithű muzulmánnak sem.

A terrorista valószínűleg nekik akart bizonyítani amikor megtámadta a Zsidó Múzeumot Brüsszelben. Tettéért életfogytiglani büntetés jár, mert az Európai Unióban nincs halálbüntetés. Mehdi Nemmouche pere valószínűleg hosszú hetekig elhúzódik majd, mert a terrorista ártatlannak vallotta magát és mindent tagad a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére. A brüsszeli Zsidó Múzeum elleni terrorakció után megszigorították a zsidó intézmények védelmét Belgiumban és Franciaországban.

Fotó: Haaretz

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez