Festés elnöki rendeletre Egyiptomban

Vonzóbbá kell tenni a házakat Egyiptomban – határozta el Szíszi elnök. Rendeletet is adott ki: az összes vörös téglás épületet be kell festeni, méghozzá egy meghatározott színskála valamelyik színére.

Mosztafa Madbouly miniszterelnök is úgy véli: a befejezetlennek tűnő lakóházak nem adnak túl civilizált arculatot országának. Ezért jogi következményekkel jár majd, ha a kormányzók nem tartatják be az elnöki rendeletet – közölte.

Hiába alkalmaznak várostervezőket az önkormányzatok nemcsak Kairóban, de Egyiptom-szerte, a vakolatlan épületek ott sorakoznak mindenhol. Az Egyptian Streets szerint a főváros lakosságának 63 százaléka, mintegy 11 millió ember él ilyenekben. Nem hivatalosan laknak ott, hisz jórészt azért maradnak csupaszok a téglák, hogy ne kelljen befejezettnek tekinti az építkezést és állni ennek a következményeit.

Kairóban egész városnegyedeket próbálnak most felújítással vonzóvá és korszerűbbnek látszóvá tenni, például a Maspero háromszöget a Nílus partján, szemben Zamalekkel. Ez a projekt mindazonáltal nem kis vitákat kelt a városvédők körében, akik a kulturális örökséget féltik az egyébként jórészt nyomortelepre emlékeztető negyed rekonstrukciójától. Azoknak, akiket elköltöztetnek onnét, kompenzációt ígér az állam: vagy új otthon, vagy pénz formájában.

Az egyiptomi parlament az elmúlt években több olyan törvényt is hozott, melyek célja a rendezettebb városkép kialakítása. Ma már bírsággal, sőt egyes esetekben börtönnel jár, ha valaki nem tartja be az építési szabályokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez