26 szupergazdagnak van akkora vagyona, mint a világ szegényebb felének

Erre az ellentmondásra mutatott rá az Oxfam nemkormányzati szervezet vezérigazgató asszonya, aki a párizsi Le Monde-nak nyilatkozott, bemutatva a szervezet legfrissebb jelentését.

Tavaly még 43 dollármilliárdos vagyona volt egyenlő 3,8 milliárd szegény emberével a világon – hangsúlyozta Winnie Biynayima vezérigazgató. Aki elmondta: idén már 26 szupergazdag elég volt ehhez. Honnan a számok? A forrás az erre szakosodott Forbes magazin, illetve a Crédit Suisse bankhálózat volt. Sok közgazdász vitatja ezeket a számokat – írja a Le Monde, de hát a globalizáció olyan mértékű adócsalást tesz lehetővé, hogy nagyon is nehéz reális képet kialakítani a jövedelmek alakulásáról.

Miközben a szupergazdagok vagyona 900 milliárd dollárral nőtt, a szegényeké 11%-kal csökkent 

Ez az igazán kínos kontraszt az Oxfam-jelentésben, mely a davosi világgazdasági fórumra készült. Ami idén kissé foghíjas lesz, mert Trump elnök nemcsak hogy maga nem ment el, de az USA nem küld delegációt sem a svájci városba. Pedig Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter készülődött egy megbeszélésre Vang Csi-san kínai alelnökkel. E célból a büntetővámok egy részének a felfüggesztését is javasolta. Bár a tőzsdék kedvezően reagáltak, Trump lefújta a dolgot: nem lesz amerikai-kínai tárgyalás Davosban. Ahogy nem lesz jelen Theresa May brit miniszterelnök sem, aki a Brexit-bonyodalmak miatt mondta le a részvételét Davosban.

Nagy-Britannia az egyik célpontja az Oxfam jelentésnek 

A nemkormányzati szervezet arra hívja fel Nagy-Britannia és Brazília kormányát, hogy szigorítsa meg az adózás ellenőrzését, mert így a szupergazdagok rengeteg pénztől fosztják meg az államkincstárat. Természetesen nem kizárólag a britekről és a brazilokról van szó, hiszen Trump elnök már a választási kampányában büszkén közölte: 16 éve nem fizet adót! Trump kormánya, mely a globalizáció veszteseinek szavazataival nyert a választásokon, tele van szupergazdagokkal, akik nemigen jeleskednek az adózásban.

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos 112 milliárd dolláros vagyon ura. Tavaly jelezte, hogy válik. Így neje lehet a világ leggazdagabb asszonya. Csakhogy ez a pénz számos szegény állam egy éves GDP-jét meghaladja! – írja az Oxfam-jelentés.

Adózzanak többet a gazdagok!

Ezt követeli az Oxfam jelentése, mely arról ír, hogy tavaly csillagászati összeget: 7600 milliárd dollárt titkoltak el az adóhivatalok elől a világban! Ebből a hatalmas összegből az államok nagyon sok hasznos beruházást hajthattak volna végre. Így viszont csak az olló nyílik egyre jobban a szegények és a gazdagok között.

Az Egyesült Államok kongresszusának legfiatalabb tagja, a baloldali Alexandria Ocasio-Cortez azt javasolja, hogy a szupergazdagok fizessenek 70%-os adót! Elképzelését támogatja Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász, aki a New York Times-ban szokta kifejteni a nézeteit a világ gazdasági állapotáról. Egyelőre azonban az Oxfam jelentése azt a helyzetképet erősíti meg, melyről a Mindenki tudja /Everybody Knows/ című számában Leonard Cohen régóta énekelt: a szegény szegény marad, miközben a gazdag egyre csak gazdagodik…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez