Az USA nem alkalmaz szankciókat az európai autók ellen

Cecilia Malström erről Davosban beszélt a világgazdasági fórumon. Az Európai Unió kereskedelmi biztosa elmondta: Trump elnök 25%-os büntetővámmal fenyegette meg az Egyesült Államokba exportáló európai cégeket. Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy míg Amerikában sok német kocsi fut, addig Európában alig látni amerikai autót.

Múlt júliusban Jean-Claude Juncker Washingtonba látogatott, hogy elhárítsa a fenyegetést. Az Európai Unió bizottsági elnökének sikerült is tűzszünetet elérnie: egyelőre nem fenyegetik szankciók az európai autókat az Egyesült Államokban. Sem az európai, sem az amerikai autóipar nem helyesli a szankciókat – hangsúlyozta Cecilia Malström asszony Davosban.

Mi lesz, ha Trump mégiscsak bevezeti a büntetővámokat?

Az amerikai elnök a nemzetbiztonságra hivatkozik ezzel kapcsolatban, de hát mi szövetségesek vagyunk – érvelt Cecilia Malström. Trump azért hivatkozik a nemzetbiztonságra, mert az USA tagja a WTO-nak, mely nem teszi lehetővé szankciók alkalmazását gazdasági alapon. Nemzetbiztonsági alapon viszont igen. A világkereskedelmi szervezet elutasítja a szankciókat, melyeket Trump egymás után vezet be – elsősorban Kínával szemben.

Ha mégiscsak lesznek szankciók, Európa visszavág 

Ezt hangsúlyozta Cecilia Malström Davosban. Az Európai Unió kereskedelmi biztosa elmondta: egyáltalán nem kíván ilyen kereskedelmi háborút, de ha Trump ezt az utat választja, akkor számolnia kell az európai válaszcsapással. Nem részletezte, hogy ez milyen amerikai árukra terjedne ki.

Az amerikaiak nincsenek ott Davosban 

Először Trump mondta le a részvételt az amerikai állam részleges leállása miatt, majd pedig letiltotta az amerikai küldöttség utazását is. Korábban amerikai-kínai “majdnem csúcsot” terveztek Davosban, de az amerikaiak lemondása miatt ez elmarad. Vang Csi-san alelnök ott van a svájci városban – népes kínai küldöttség élén. A kínaiak igyekeznek nemzetközi koalíciót létrehozni Trump szankcióival szemben. A világ két legnagyobb gazdasága között tűzszünet van a kereskedelmi háborúban, de megállapodásnak egyelőre híre-hamva sincs. Trump elpasszolta a lehetőséget, hogy előrelendítse az amerikai-kínai kapcsolatok ügyét Davosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez