Orosz turizmus: három nap alatt újra a csúcson Törökország

Múlt hétfőn a Szu-24-es lelövése miatt bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan orosz kollégájától. Csütörtökön Vlagyimir Putyin feloldotta a Törökország elleni idegenforgalmi szankciókat. A hétvégén 35 százalékkal emelkedett a Törökországba induló orosz foglalások száma.

Az orosz turisták 10 százaléka, mintegy 3,46 millió ember utazott tavaly Törökországba az orosz idegenforgalmi ügynökség, a Roszturizm adatai szerint. Ez a virágzó együttműködés november 24-én akadt meg, amikor a török erők lelőttek egy orosz Szu-24-es harci repülőt a szíriai határ közelében.

Ezután addig mérgesedett a török-orosz viszony, hogy Vlagyimir Putyin a török turisztikai csomagok eladását korlátozta és a két ország közötti charter járatokat betiltotta. Mindez azonban csütörtökön, a szankciók feloldásával véget ért. A hétvégi adatok szerint gyorsan regenerálódhat a török turizmus az elmúlt hét hónap megpróbáltatásai után – derül ki a tekintélyes orosz napilap, a Kommerszant ma reggeli cikkéből.

A hétvégén a Törökországba induló orosz csomagok száma 35, a repülőjegy vásárlásoké 40 százalékkal nőtt az elmúlt három napban. A turisták választását a török tengerpart iránti rajongáson kívül az árak is befolyásolják. Jelenleg a legolcsóbb törökországi csomag 40.000 rubelbe (178.000 forint) kerül fejenként, ami még mindig olcsóbb a krétai 65.000 rubelhez (289.000 forint) képest.

A hétvégi számokat várhatóan a charter járatok megindulása tovább fogja emelni. A legpesszimistább jóslás szerint ez már augusztusban lehetséges. Viszont a török légi közlekedési szolgálat egy pénteki Twitter-bejegyzésében már július 7-ről beszélt. Akármikor is indulnak a charterek, az elsők a két orosz fővárost Isztambullal és Antalyával fogják majd összekötni.

A gyors fordulatot egyedül a cserék zavarhatják meg. Némely orosz utazási iroda attól fél, hogy a korábban Tunéziába és Görögországba foglalt utakat tömegesen törökországira cserélik majd a turisták. Mások szerint bár valóban lehet ilyesmire számítani, tömeges jelenségről aligha lehet szó a csere-, és az egyéb járulékos díjak miatt.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez