Csődbe ment a Mikulás az oroszok miatt?

Eddig is tudtuk, hogy nemcsak Oroszországot sújtják az ukrán válság miatt bevezetett nyugati szankciók. Arra viszont ki gondolt, hogy még a Mikulást is érinteni fogja?

Márpedig a finn adóhivatalnak elfogyott a türelme a lappföldi Mikulás hátralékai miatt. Az Ule finn rádió adatai szerint a hatóságok májusban figyelmeztették a „Mikulás irodáját”, fizesse ki 206.000 eurós tartozását. Mivel ez elmaradt, július 31-én megkezdték a csődeljárást.

A bajt feltehetően a szankciók miatt elmaradó orosz turisták okozták. Hiába él hozzájuk közel a Mikulás, egyre kevesebben kerekednek fel, hogy meglátogassák. A helyettük érkező japánok egyelőre nem nagyon tudták kisegíteni az irodát, amelynek tavaly körülbelül 300.000 látogató 2 millió eurós bevételt szerzett.

Viszont a törvényeknek megfelelően van még remény – tájékoztatta az iroda igazgatója, Jarmo Kariniemi a Reuters hírügynökséget:

„Van még egy hetünk, hogy előteremtsük a pénzt. Biztos vagyok benne, hogy megoldjuk a problémát.”

Ha mégis végérvényesen bekövetkezne a csőd, akkor sincs minden veszve. Nem a “Mikulás irodája” ugyanis az egyetlen vállalkozás, amely a jóságos lappföldi meselényre alapoz. Ezenkívül ott van még a “Mikulás parkja” és a “Mikulás faluja” is, ahová szintén nagy örömmel látogatnak kicsik és nagyok.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez