Hol lakik a Mikulás?

Izgatottan tisztogatják csizmáikat kicsik és (ha nem is vallják be) nagyok, hogy beletegye ajándékait a Mikulás. Azt jól tudjuk, hogy ez a csodás lény Lappföldön él. Viszont Mikulásfalva szomszédsága is sok érdekességet tartogat.

Ahhoz, hogy személyesen találkozhassunk a Mikulással a finn tartomány, Lappföld fővárosába kell elutaznunk. A mintegy 60.000 lakosú Rovaniemi már alakjával is hirdeti, nem akárki lakik a közelében. A város ugyanis rénszarvas alakú.

A közelben található Mikulásfalvát nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen felkeresik. A jóságos öregapóval fényképezkedni is lehet. Olyan hírességek is megtették ezt, mint például Madonna, vagy Bill Clinton amerikai elnök.

mikulás2

Bár mindenki boldogan távozik a Mikulás-látogatás után, van még néhány turistalátványosság a környéken. Nagy élmény a motorosszánkózás, de nem árt néhány dologra odafigyelni. Mindenképpen fel kell venni a kesztyűt és a pamut fejvédőt, mert a hideg és a szél komolyan csikorgatják fogukat az utazó kezén, száján, nyakán, szemén.

A meleg ruhadarabok mellett komoly segítséget nyújthat a helyiek által kínált forró áfonyalé. Különleges élmény lehet, ha egy éjszakai szánkózás alkalmával ezt a forróitalt szürcsölve kémleljük az eget az Északi-sarkon túl. A földrajzi elhelyezkedés és a levegő tisztasága miatt itt egészen fényesen ragyognak a csillagok.

mikulás3

Rénszarvasszán-jogosítványt is beszerezhető a helyi gazdáktól. Ehhez persze ki kell próbálni a jármű hajtását, ami nem egy bonyolult dolog. Nehézséget az okozhat, ha belecsípnek az állat fenekébe. Ilyenkor lehetőleg erősen kapaszkodjunk. Akárhogy is végül kézhez kapható egy az ujjlenyomatunkkal ellátott, öt évig érvényes jogosítvány.

A lapp sámánok sátrában tett látogatás is érdekes. Látogatóiknak mesélnek a négybojtos sapkák történetéről, amelyet a helyiek viselnek. Állítólag azért, mert korábban egy sámán elfogta a négy égtájról érkező különböző szeleket, amik korábban össze-vissza fújtak. Miután a sámán bezárta őket, megígérte, hogy azontúl mindig csak az egyik szél fog fújni a négy közül. A lappok viszont mégis hordják a négybojtos sapkákat, hogy így emlékeztessék ígéretére a sámánt.

Forrás: Inforádió / Világszám

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez