Új Selyemút: megérkezett az első kínai tehervonat Londonba

Január elsején indult a tehervonat a világ legnagyobb teherpályaudvaráról Yiwuból, a Mennyei Birodalom keleti partvidékéről. 18 napig tartott, amíg elért Londonba.

Ehhez 12 ezer 454 kilométert kellett megtennie. Először keresztülszáguldott Kína északi részén majd az Alatau szorosnál érte el Kazahsztánt. Utána Oroszország és Belorusz következett. Ezután Lengyelország, Németország, Belgium és Franciaország. Végül pedig a Csatorna-alagúton London, a Barking teherpályaudvar, ahol kis ünnepségen köszöntötték az első kínai tehervonatot Nagy-Britannia földjén.

A jövőben gyakran érkezik majd hasonló vonat Kínából Londonba, hiszen a kínai piacok feltöltése így sokkal olcsóbb, mint légi szállítással. A hajózás ugyan ennél is olcsóbb, de jóval tovább tart és azonkívül veszélyesebb is. Az Új Selyemút programot Kína jelenlegi első embere hirdette meg. A célja az, hogy a Mennyei Birodalom – éppúgy, mint a középkor folyamán – vezető szerepet játsszon a világkereskedelemben. Kína egészen a XVIII. század végéig a világ első számú gazdasági nagyhatalma volt, de azután elzárkózott a változásoktól, így Európa, mindenekelőtt a brit birodalom megelőzte. A kínaiak ebből levonták a tanulságot: Hszi Csin-ping elnök határozottan kiállt a globalizáció mellett és a protekcionizmus ellen Davosban, a világgazdasági fórumon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez