Ki korán kel: egy kutatás szerint boldogabbak a reggeli pacsirták az éjjeli baglyoknál

A korán kelőknek kevesebb az esélyük olyan betegségek kialakulására, mint a skizofrénia és a depresszió – hála a génjeiknek.

Az már régóta ismert, hogy az életmódnak és azon belül az alvási szokásoknak nagy szerepük lehet a mentális egészségre nézve. Ugyanakkor ez sokszor nem szabad akarat kérdése, hiszen míg néhányan genetikailag arra vannak programozva, hogy korán keljenek, mások inkább éjszakai bagoly típusúak. A géneknek sokkal nagyobb szerepük van ebben, mint azt korábban gondolták – derül ki egy tanulmányból, amely a DNS és a koránkelés, illetve az éjszakázás kapcsolatát vizsgálta.

A genetikai elemzéseket végző amerikai 23andMe nevű cég és a UK Biobank szolgáltatta a nemzetközi kutatócsoportnak 700.000 ember genetikai adatait, melyek elemzésével 351 olyan genetikai faktort találtak, melyek befolyásolhatják, hogy valaki nappali vagy éjszakai típus, azaz mely időszakot tölti aktívan. A kutatók megállapították, hogy az éjszakai baglyok nagyobb veszélyben vannak a mentális betegségekkel szemben és kevésbé érzik magukat boldognak, mint koránkelő társaik. A koránkelőknek kevesebb esélyük van a skizofrénia kialakulására, és a depresszió is kevésbé érinti őket, közérzetüket pedig általában jobbnak vallották, mint az éjszakai bagoly típusúak.

“Azok, akik boldogabbnak vallják magukat, általában koránkelő típusok” – állapította meg Jacqueline Lane, a Massachusetts-i kórház oktatója és a tanulmány egyik szerzője a Nature Communication hasábjain megjelent tanulmányról. A kutató ugyanakkor azt is megjegyezte: az, aki  éjszaka aktívabb, nem feltétlenül fog mentális problémákkal küzdeni. “A dolog elképesztően bonyolult. A genetika csak egy kis szelete az egésznek” – mondta a kutató.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez