Az internetes zaklatók még bénák is

Rengetegszer fordul elő az, hogy van egy általános, zsigeri elképzelésünk valamilyen emberi viselkedésről, ami viszont sokszor nem jön be. Így van ez például azzal kapcsolatban is, hogy akik állandóan kiakadnak az online játékok során és szexista hozzászólásokkal illetik női játékostársaikat, azok rosszul játszanak. Szerencsére azonban ez alkalommal igazunk van.

Michael Kasumovic a New South Wales-i és Jeffrey Kuznekoff a Miami Egyetemről egy olyan kutatást indított, mely arra keresi a választ, vajon mi az oka annak, hogy a nők négyszer nagyobb eséllyel válnak online zaklatás áldozataivá a játéktérben.

A vizsgálat hipotézise a következő volt: a férfiak meg akarják tartani maguknak azon, általánosan férfiaknak fenntartott tereket, amelyekbe – véleményük szerint – a nők megpróbálnak beférkőzni.

Evolúciós szempontból úgy magyarázható a jelenség, hogy az újonnan megjelenő női szereplők ellen azon férfiak tanusítják a legnagyobb ellenszenvet, akik a hierarchia alján helyezkednek el, ugyanis nekik van a legtöbb vesztenivalójuk.

000_Was8935874
Fotó: Europress AFP Images

A kutatáshoz a Halo 3 nevű, lövöldözős játékot használták fel. A lényege pedig annyi volt, hogy egy vizsgálati személy elkezdett játszani, és időnként férfi, máskor pedig női hanggal szólt játékostársaihoz.

Bár a cikk elején még örültem a ténynek, hogy “igazunk lett”, az eredmények meglehetősen nyomasztóak.

“Kutatásunkból kiderül, hogy a kevésbé ügyes játékosok egyértelműen ellenségesebbek voltak a női hanggal szemben. Sőt, ezen csak tovább rontott az, ha ők maguk rosszul teljesítettek az aktuális játékban. De ha rosszul teljesítettek, viszont férfi hanggal találták szemben magukat, akkor inkább engedelmessé, szubmisszívvé váltak” – olvasható a tanulmányban.

Tehát minél rosszabbul játszottak egy adott játékban, annál nagyobb eséllyel zaklatták a női játékosokat, bár – nem mintha ez változtatna bármin is – maguk a beszólások ritkán voltak nyíltan szexisták.

Az mondjuk pozitív eredmény lett, hogy a jól teljesítő játékosok többnyire dícsérték a női játékost, bár valószínűleg itt viszont pozitív diszkriminációról beszélhetünk, de erről már nem szól a kutatás.

Végtére is arra jutottak, hogy az ellenséges beszólások két alapvető célt szolgálnak: egyfelől azt, hogy a nők hagyják el a “férfiak terét”, másfelől pedig, hogy csorbát ejtsenek a női játékos önbecsülését, így terelve el a figyelmet a férfi játékos rossz teljesítményéről.

Kasumovic és Kuznekoff abban reménykednek, hogy egyre gyakoribb lesz, amikor a nők jobban játszanak a férfiaknál, így szép lassan hozzászoknak ehhez a férfiak. Nem utolsó sorban pedig jót tenne, ha minél többen tudnának a kutatás eredményéről, így talán a negatív játékosok kevésbé szívesen mutatnák meg ezen oldalukat.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez