A Lánchíd a világ 9. legszebb hídja

A San Franciscó-i Golden Gate-et is megelőzte Budapest legrégebbi és legimpozánsabb hídja.

Az Achitecturaldiges.com építészettel és dizájnnal is foglalkozó magazin a világ 18 legszebb hídja közé sorolta a Lánchidat, a világ hídjai között a 9. legszebbként. Nagy büszkeség ez Budapestnek és az országnak is, hiszen számos impozáns hidat megelőzött a listán a legrégebbi fővárosi híd.

000chain

Dr Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró néhány érdekességet is megosztott a híd történetéről és az azt körülvevő legendákról a TV2 Mokka ma reggeli adásában.  A szakértő elmondta, hogy a Lánchíd megépítésének helyszínére több ötlet is felmerült, de végül a mostani lokáció győzött. Bár kevesen tudják, de a Lánchídon egykor hídpénzt kellett fizetni, és az egyik hídőr szerepét Görgey Artúr töltötte be. Az egyik helyi legenda úgy tartja, hogy Széchenyi István beleesett a Dunába a hídról, a legismertebb történet pedig Clark Ádám öngyilkosságához és az oroszlán nyelvéhez kötődik, amiről a turisztikai szakújságíró elmondta: csak városi legenda.

000chain4

A műsorban szó volt arról is, hogy a magyar főváros nyert idén a European Best Destinations „legjobb európai úti cél” szavazásán, ahol főleg külföldiek voksoltak. Budapest olyan városokat előzött meg, mint Athén, Berlin, Bécs, Brüsszel, London vagy Párizs. Azért is, mert a magyar főváros rendkívül biztonságos, ami nagy súllyal esik a latba, amikor az emberek az úti célok között válogatnak. Kiss Róbert Richárd úgy fogalmazott: Budapesten az épített örökség is “olyan csoda, amit az európaiak, ázsiaiak is imádnak”. Emellett nagyon jó az ár-érték arány és gasztroforradalom is volt Budapesten, manapság már top éttermek sokaságából lehet válogatni – sorolta a további okokat. A szakújságíró kitért arra is, hogy Tarlós István főpolgármester nagyon sokat tett azért, hogy a magyar főváros vonzó legyen és a január 15. és február 5. között zajlott közönségszavazáson annyi vokssal nyerjen, ahányat korábban egy városnak sem sikerült még begyűjtenie.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez