Az örmény népirtás napja Franciaországban

Április 24-én Franciaországban megemlékeznek arról, hogy 1915-ben népirtó kampány indult a török szultán birodalmában az örmény kisebbség ellen. Ezt Emmanuel Macron elnök akkor jelentette be, amikor örmény szervezetek vezetőivel találkozott Párizsban.

Választási kampányában Macron elnök ezt megígérte, és az örmény szervezetek most emlékeztettek erre. A népirtás elől sok ezer örmény család menekült Franciaországba. Balladur egykori francia kormányfő is egy ilyen menekült örmény család fia volt, éppúgy, mint a nemrég elhunyt énekes, Charles Aznavour.

Törökország azonnal tiltakozott: Ankara hivatalos álláspontja szerint nem történt népirtás! Csak annyit ismernek el, hogy helyi túlkapások voltak, de ezek nem központi parancsra történtek.

De akkor mi történt a 2 milliós örmény kisebbséggel?

A szultán birodalmában körülbelül ennyien éltek, de mára csak pár néhány ezren maradtak! A szultán csapatai az első világháborúban a németek és az Osztrák-Magyar Monarchia mellett harcoltak, szemben az antanttal, mely kétfelől fenyegette a szultán hatalmát. Délen a brit birodalom és Franciaország, északon pedig Oroszország. A törökök azzal gyanúsították az örmény kisebbséget, hogy együttműködik a “keresztény hatalmakkal”. A muzulmán többséget pogromokra ösztönözték, melynek során sok ezer örményt legyilkoltak. Ezt követően a megmaradt örmény családokat halálmenetekben a sivatagba hajszolták, ahol éhen és szomjan haltak.

A népirtás áldozatainak a száma meghaladta a 1,5 milliót!

Ezt örmény források állítják. A szultán birodalma azonban kezdettől fogva tagadta és a birodalom szétesése után megalakult török köztársaság szintén nem vállalta a felelősséget. Adolf Hitler, amikor előkészítette a zsidók kiirtását, épp az örmény holokausztra hivatkozott, mondván: egy népet kiirtottak egy nagy birodalomban és mégsem történt semmi! A világ csak jóval később kezdett el foglalkozni az örmény népirtással, mert a nagyhatalmaknak az első világháborúban és az azt követő zűrzavaros időszakban a legkisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy feltegyék a kérdést: mi is történt a 2 milliós örmény kisebbséggel az első világháború idején a szultán birodalmában?

Fotó: Wikipédia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez