Meghalt Bruno Ganz, aki Hitlert játszotta a filmvásznon

Hetvennyolcadik évében rákos megbetegedés következtében elhunyt a híres svájci színész, aki az egész német nyelvterületen vezető szerepeket játszott.

Karrierje szülővárosában Zürichben kezdődött. Egyik barátja világosító volt a színházban. A fiatal Bruno Ganz elkísérte és egy életre beleszeretett a színházba. Berlinben jutott a csúcsra – már ami a színházat illeti. Később következtek a filmszerepek. A csúcsot ezen a téren Hitler alakítása jelentette “A bukás” című filmben /2004/. A náci diktátor utolsó napjait ábrázolja a film amikor a koránál jóval idősebbnek látszó Adolf Hitler kétségbeesetten kapaszkodik világhódító ábrándjaiba, miközben a szovjet tankok már a bunkeréhez közelítenek Berlinben.

A színészi alakítás vitákat váltott ki annak idején, mert emberi közelségbe hozta a náci diktátort, aki emberek millióinak a legyilkolásáért volt felelős. Bruno Ganz A bukásban egy tragikomikus figurát mutatott, aki szinte már teljesen elszakadt a külvilágtól. Hitler Adolf képtelen volt szembenézni a bukással és azzal a katasztrófával, amelybe belerántotta egész Európát. A Führer öngyilkossága idején csak 56 éves volt, de körülbelül olyan idősnek látszott, mint a most hetvennyolcadik évében elhunyt svájci színész, Bruno Ganz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez