Tüntetés a sajtószabadságért Algériában

A nemzeti rádió hármas csatornájának főszerkesztő asszonya lemondott tisztéről, mert a nagy kormányellenes tüntetésekről a közszolgálati média egy kukkot sem szólt. Mériem Abdou műsorát azonnal megszüntették.

Emiatt vonultak most utcára az újságírók Algírban. De mi váltotta ki a nagy kormányellenes tüntetéseket az észak-afrikai országban? Az, hogy ötödszörre is elnöknek jelölték Abdelaziz Bouteflikát. Több tízezren vonultak az utcákra, a fővárosban a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel. 41 embert letartóztattak. A 82 éves Abdelaziz Bouteflika tolószékből kormányozza Algériát, mert egy agyvérzés következtében képességei jó részét elveszítette.

A függetlenségi harc veteránja húsz éve áll az ország élén. Most ötödször pályázik az elnöki posztra és aligha kérdéses, hogy el is nyeri azt. Mögötte áll ugyanis a hadsereg és a titkosszolgálat, melyek a függetlenség kikiáltása óta irányítják az észak-afrikai országot.

Abdelaziz Bouteflika 1937-ben született a ma Marokkóhoz tartozó Uzsda városában. Már 1956-ban bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba, mely kivívta Algéria függetlenségét. Ezt Franciaország csak igen nehezen adta meg, mert Algéria volt az első francia gyarmat Afrikában, ahol több mint egymillió európai telepes élt. De Gaulle elnök ellen merényletet is elkövetett a szélsőjobboldal, hogy megakadályozza Algéria függetlenségét.

Abdelaziz Bouteflika kezdeti pályafutásának csúcsa a diplomácia irányítása volt azokban az időkben, amikor Algéria az el nem kötelezett mozgalom egyik fontos szereplője volt. 1999-ben választották meg az ország elnökének.

Az elmúlt években több agyvérzése is volt. Életét francia kórházakban megmentették, de beszédképessége jelentősen megromlott. Gondot jelent számára az írás és olvasás is. A hadsereg és a titkosszolgálat mégiscsak őt támogatja, mert ily módon ugyanaz az elit csapolhatja meg az államkasszát, mint eddig. Algéria olaj- és földgáztermelő állam. A bevételeket az elit jórészt magának tartja meg, miközben a gyorsan szaporodó lakosság életszínvonala stagnál vagy csökken.

Ilyen körülmények között kezdetben nem lelkesedés, hanem inkább beletörődés fogadta Algériában azt a bejelentést, hogy újra a súlyosan beteg Abdelaziz Bouteflikát jelölik államfőnek az észak-afrikai országban. Pénteken már több tízezren tüntettek Bouteflika ellen és vasárnapra még nagyobb megmozdulásokat szerveztek a nagyvárosokban. Minderről a közszolgálati média nem tett említést. Ezért tüntettek az újságírók csütörtökön Algírban. A választásokat a tervek szerint április 18-án rendezik meg Algériában.

Fotó: Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez