Emberarcú kapitalizmus: a nők keressenek ugyanannyit, mint a férfiak!

Jacinda Ardern a világ legfiatalabb női vezetője és még csak pár hete Új-Zéland miniszterelnöke. A 37 éves politikus, akit a saját hazájában is alig ismertek egy évvel ezelőtt, most nagyszabású programot terjesztett elő a nemek egyenlőségéről a munkahelyeken. Jacinda Ardern, a New York-i Bloomberg hírügynökség tudósítójának nyilatkozott Wellingtonban.

Emlékeztetett rá, hogy Új-Zéland volt az első ország a világon, amely megadta a nőknek a választójogot 1893-ban. Ehhez képest Franciaország csak 1944-ben jutott el idáig, pedig ott deklarálták az emberi jogokat a nagy francia forradalom idején, még a XVIII. század végén. Mi az, amiben most Új-Zéland újra világelső akar lenni? A nemek egyenlősége a munkahelyen! Mit jelent ez a gyakorlatban? Négyéves programot, melynek végén a közszolgálatban nem lehet hátrány az, ha valaki a szebbik nemhez tartozik.

Új-Zéland jelenleg sem áll rosszul e tekintetben, hiszen mindössze 9,4% a különbség a két nem fizetése között míg 1998-ban ez még 16,2% volt. A világranglistán, melyet a World Economic Forum állított össze, Új-Zéland a kilencedik e tekintetben. Ez nagyszerű lenne, de korábban ötödik volt! Az elmúlt évtizedben ugyanis leállt a fejlődés: nem csökkent a nemek közötti egyenlőtlenség.

Ezen akar most változatni a fiatal munkáspárti miniszterelnökasszony. Akinek jelszava az emberarcú kapitalizmus. A globalizáció eléggé háttérbe szorította a munkavállalók érdekérvényesítő képességét. Jacinda Ardern miniszterelnökasszony szerint ez most megváltozik. Legalábbis Új-Zélandon. Ott is a közszolgálatban, hiszen arra van közvetlen ráhatása a kormánynak. Amely most kezdte meg a működését és a négyéves periódus után szeretné büszkén kijelenteni: Új-Zéland a világ első olyan állama, ahol a nők ugyannyit keresnek, mint a férfiak – legalábbis a közszolgálatban.

Fotó: az új kormány eskütétele október 26-án / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez