Megnyitják a titkosszolgálat archívumát Mexikóban

Véget vetünk a politikai rendőrség uralmának – hangsúlyozta Mexikó baloldali populista elnöke, akit decemberben iktattak be hivatalába.

Andrés Manuel Lopez Obrador már a választási kampány idején azzal vádolta a titkosszolgálatot, hogy ellene dolgozik. Most nyilvánosságra kerülhetnek majd a titkok, mert a kutatók és az újságírók szabadon betekinthetnek a titkosszolgálat archívumába.

Mexikóban az egész 20. század folyamán az Intézményes Forradalmi Párt volt hatalmon, mely a titkosszolgálaton keresztül gyakorolta befolyását az országra. Mexikó legnagyobb drogkereskedője nemrég végetért perében New Yorkban azt állította, hogy a titkosszolgálat aktívan együttműködött velük és hatalmas hasznot zsebelt be. Ebből jutott a köztársasági elnököknek is. Akik természetesen mindent cáfoltak.

Az Intézményes Forradalmi Párt rövid szünet után ismét hatalomra jutott, de jelöltje tavaly megbukott az elnökválasztáson. Győzött Andres Manuel Lopez Obrador, aki a korrupció felszámolását ígérte. Ezért is tette most kutathatóvá a titkosszolgálat archívumát Mexikóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez