36 ország keményen bírálta Szaúd-Arábiát az ENSZ-ben

Az Emberi Jogi Tanács előtt nyomatékosították, hogy független és átlátható vizsgálatot követelnek az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

36 ország írta alá azt a nyílt levelet, mely szokatlanul bírálja Szaúd-Arábiát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, amiért a közel-keleti ország terrorellenes törvényeket és más intézkedéseket alkalmaz azok ellen, akik békésen élnek szabadságjogaikkal. Egyúttal felszólították Szaúd-Arábiát az információk nyilvánosságra hozására, és az együttműködésre a vizsgálatokkal a bírósági végzés nélküli kivégzések ügyében. Követelték a független és átlátható vizsgálatot Dzsamál Hasogdzsi, az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében is. A közleményt támogató országok között az Európai Unió tagállamai, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is ott van.

Május óta legalább 11 női aktivistát tartóztattak le Szaúd-Arábiában, akik akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak az emberi jogi szervezetek szerint. A szaúdi újságíró meggyilkolása kapcsán Szaúd-Arábia azt elismerte, előre megfontolt szándékkal, a trónörökös közvetlen környezetében tevékenykedő emberek egy csoportja gyilkolta meg a rendszerkritikus újságírót 2017 novemberében. Azt viszont, hogy Szalmán herceg adott volna parancsot a gyilkosságra, mindig tagadták.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez