Férje miatt, jogtalanul tartóztatták le Szaúd-Arábiában

Samar Badawi letartóztatása az emberi jogok ellen intézett újabb támadás Szaúd-Arábiában – írja sajtóközleményében az Amnesty International nemzetközi szervezet.

Az ismert jogvédő Samar Badawi keddi letartóztatása a legújabb példa arra, hogyan hagyja Szaúd-Arábia tökéletesen figyelmen kívül a rá vonatkozó emberi jogi kötelezettségeket, és újabb bizonyítékkal szolgál arra is, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy elhallgattassák a békés ellenzékieket az országban – jelentette ki az Amnesty International.

Helyi aktivisták információi szerint Samar Badawit tegnap (január 12-én) reggel tartóztatták le Dzsiddában, és Joud nevű két éves lányával együtt a rendőrségre szállították. Négy órányi kihallgatás után a dhabani börtönbe vitték. Ma kell az ügyész előtt megjelennie. Az információk szerint – legalábbis részben – azért vették őrizetbe, mert állítólag ő az egyik, aki a Twitteren kampányolt a korábbi férje, az emberi jogi ügyvéd, Waleed Abu al-Khair szabadon engedéséért.

„Samar Badawi letartóztatása egy újabb riasztó példa Szaúd-Arábia emberi jogokkal kapcsolatos teljes közönyére és remekül mutatja, hogy a hatóságok egészen a legvégsőkig képesek elmenni, ha a jogvédők megfélemlítéséről és elhallgattatásáról van szó” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója: „Néhány héttel azután, hogy Szaúd-Arábia az egész világot sokkolta azzal, hogy egyetlen nap leforgása alatt 47 embert végzett ki, köztük a síita hitszónak Nimr al Nimrt, újra megmutatta, hogy az emberi jogok semmit sem jelentenek számára. Samar Badawit, akit azért vették őrizetbe, mert él a békés véleménynyilvánításhoz való jogával, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.”

2014 decemberében a belügyminisztérium megtiltotta Samar Badawi számára, hogy elhagyja az országot, így akadályozva meg részvételét egy brüsszeli emberi jogi fórumon.
Samar Badawi korábbi férje, Waleed Abu al-Khair jelenleg is 15 éves börtönbüntetését tölti, mert bátran védelmezte az emberi jogokat hazájában. Az Amnesty International több százezer támogatója vett részt a szabadon bocsátásáért indított kampányban a 2015-ös Levélíró Maraton során.

Samar a bebörtönzött blogger Raif Badawi testvére, akit 10 évre és 1000 korbácsütésre ítéltek egy olyan honlap elindításáért, amelyen az emberek szabadon oszthatták meg véleményüket szociális és politikai kérdésekben. Az első 50 korbácsütést egy éve szenvedte el Raif. Mindketten lelkiismereti foglyok, akiket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez