Orosz és török katonák választják el a harcoló feleket Szíriában

Az Erdogan-Putyin megállapodás értelemében török őrjáratok kezdik meg működésüket Idlib tartományban – jelentette be Törökország hadügyminisztere.

Hulusi Akar a hivatalos török hírügynökségnek elmondta, hogy az oroszok is őrjáratokat indítanak Idlib tartományban, de egy másik részen. A cél az, hogy megakadályozzák a vérfürdőt az utolsó olyan területen Szíriában, melyet még az Aszad elnökkel szembenálló iszlamista fegyveresek uralnak. Törökország ezeket az iszlamista erőket támogatja, miközben Oroszország Aszad elnök legfőbb szövetségese. Ennek ellenére Oroszország és Törökország együttműködik a közel-keleti rendezésben, melyből szeretnék kiszorítani a nyugati hatalmakat – mindenekelőtt az Egyesült Államokat.

Trump elnök be is jelentette az amerikai csapatok kivonását Szíriából, de azután Izrael és Szaúd-Arábia nyomására meggondolta magát. Amerika továbbra is jelen van a térségben és légi támogatást nyújt annak a kurd milíciának, melyet korábban ő fegyverzett fel és amelyet Erdogan elnök meg akar semmisíteni.

Oroszország, Törökország és Irán rendszeresen egyezteti az elképzeléseit a közel-keleti rendezésről. A másik oldalon az USA Izrael és Szaúd-Arábia együttműködésében bízik. Szíriában azonban Aszad elnök győzött, a polgárháborúban pedig az amerikaiak az ő megbuktatásával akarták elérni az arab tavasz folytatását. Obama elnöknek ez a terve megbukott, Trump a kivonulás mellett döntött. Szíriában már nyolcadik éve tart a polgárháború: az ország romokban, a lakosság egynegyede külföldre menekült. Ebben a helyzetben próbálja meg szavatolni a békét Törökország és Oroszország, mely külön-külön őrjáratokat indít Idlib tartományban, mely az utolsó olyan régió Szíriában, mely még Aszad ellenfeleinek birtokában van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez